Pierogi wigilijne
ancia999809
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. wegeta
500 g kapusta kiszona
1 łyżecz. sól, pieprz
3.40 szt. cebula biała
1 kostka smalec
1 łyżecz. kminek rzymski mielony
250 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. ciepła woda
Przygotowanie
Farsz przygotowanie: Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać. Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na złocisty kolor na smalcu (nie przesadzić ze smalcem, aby pierogi się nie rozkleiły). Po tym czasie dodać do kapusty kiszonej, przyprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Smażyć kolejne 10 minut. Ja robię więcej farszu, ponieważ używam tego samego farszu do pierogów i krokietów.
Pierogi przygotowanie: Ulepić pierogi z mąki Lubella z przygotowanym farszem. Gotować około 7 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć na smalcu (w zależności od upodobania dodawać smalec) cebulkę pokrojoną w kostkę lub plasterki do pierogów. Można ją nieco doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.