Pierogi wegetariańskie z borowikami i kapustą
Lubella
Przedstawiamy bezmięsna wersję pierogów z kapustą kiszoną, suszonymi borowikami oraz pieczarkami. Świetny pomysł na świąteczną kolację. Koniecznie sprawdź nasz wyjątkowy przepis na wegetariańskie pierogi. Nie zawiedziesz się!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1431
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
237
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przedstawiamy bezmięsna wersję pierogów z kapustą kiszoną, suszonymi borowikami oraz pieczarkami. Świetny pomysł na świąteczną kolację. Koniecznie sprawdź nasz wyjątkowy przepis na wegetariańskie pierogi. Nie zawiedziesz się!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
120 gorąca woda
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cebula
0.50 kg kapusta kiszona
500 g suszone borowiki
2 szt. pieczarki
1 łyżka masło
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, jajko, wodę i łyżkę oliwy.
Ciasto zagniatamy, a następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min.
Blat posypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy szklanką kółka.
Cebulę kroimy i szklimy na maśle.
Dodajemy obrane i poszatkowane pieczarki, namoczone i odsączone borowiki oraz kapustę. Wszystkie te składniki dusimy do miękkości.
Gotowym farszem wypełniamy ciasto pierogowe i sklejamy.
Gotujemy w osolonym wrzątku do czasu wypłynięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1431
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
237
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.