Pierogi Szlachcice

Lubella
Pierogi Szlachcice

0

0 / 0

Pierogi Szlachcice to regionalna odmiana pierogów z Lubelszczyzny, wypełniona prostym, ale wyjątkowo smacznym farszem z utartych i usmażonych ziemniaków, twarogu i smażonej cebulki. To idealny wybór na domowy obiad lub chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś konkretnego i swojskiego. Sprawdzą się też na świątecznym stole lub podczas rodzinnych spotkań. Jeśli lubisz dania z duszą i wyrazistym smakiem, te pierogi będą strzałem w dziesiątkę.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Ciasto

400 g mąka pszenna lubella

200 ml gorąca woda

1 łyżka olej

0.50 łyżecz. sól

Farsz

200 g boczek wędzony surowy

2 szt. cebula biała

500 g ziemniaki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Omasta

100 g boczek wędzony

1 szt. cebula

200 g śmietana kwaśna 18%

Przygotowanie


1

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw na 20–30 minut.

2

Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i wytop tłuszcz.

3

Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem, aż cebula stanie się złocista.

4

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce (na papkę).

5

Dodaj ziemniaki do boczku z cebulą i smaż na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a masa zrobi się kleista. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia.

6

Rozwałkuj ciasto cienko na stolnicy. Wykrawaj kółka (np. szklanką).

7

Na każde kółko nakładaj porcję farszu.

8

Sklejaj dokładnie pierogi, formując kształt półksiężyca.

9

Gotuj pierogi w osolonym wrzątku partiami, aż wypłyną i pogotują się jeszcze 2–3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.

10

Na patelni podsmaż dodatkowy boczek i cebulę. Dołóż ugotowane pierogi i obsmaż na złoto.

11

Podawaj gorące, polane okrasą i ze śmietaną kwaśną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły