Pierogi Szlachcice

Lubella

Pierogi Szlachcice to regionalna odmiana pierogów z Lubelszczyzny, wypełniona prostym, ale wyjątkowo smacznym farszem z utartych i usmażonych ziemniaków, twarogu i smażonej cebulki. To idealny wybór na domowy obiad lub chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś konkretnego i swojskiego. Sprawdzą się też na świątecznym stole lub podczas rodzinnych spotkań. Jeśli lubisz dania z duszą i wyrazistym smakiem, te pierogi będą strzałem w dziesiątkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierogi Szlachcice to regionalna odmiana pierogów z Lubelszczyzny, wypełniona prostym, ale wyjątkowo smacznym farszem z utartych i usmażonych ziemniaków, twarogu i smażonej cebulki. To idealny wybór na domowy obiad lub chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś konkretnego i swojskiego. Sprawdzą się też na świątecznym stole lub podczas rodzinnych spotkań. Jeśli lubisz dania z duszą i wyrazistym smakiem, te pierogi będą strzałem w dziesiątkę.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Ciasto
400 g mąka pszenna lubella
200 ml gorąca woda
1 łyżka olej
0.50 łyżecz. sól
Farsz
200 g boczek wędzony surowy
2 szt. cebula biała
500 g ziemniaki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Omasta
100 g boczek wędzony
1 szt. cebula
200 g śmietana kwaśna 18%
Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw na 20–30 minut.
Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i wytop tłuszcz.
Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem, aż cebula stanie się złocista.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce (na papkę).
Dodaj ziemniaki do boczku z cebulą i smaż na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a masa zrobi się kleista. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia.
Rozwałkuj ciasto cienko na stolnicy. Wykrawaj kółka (np. szklanką).
Na każde kółko nakładaj porcję farszu.
Sklejaj dokładnie pierogi, formując kształt półksiężyca.
Gotuj pierogi w osolonym wrzątku partiami, aż wypłyną i pogotują się jeszcze 2–3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Na patelni podsmaż dodatkowy boczek i cebulę. Dołóż ugotowane pierogi i obsmaż na złoto.
Podawaj gorące, polane okrasą i ze śmietaną kwaśną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.