Pierogi smażone z kapustą i grzybami

Lubella
Pierogi smażone z kapustą i grzybami

0

0 / 0

Smażone pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które króluje na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym farszem i podsmażone na patelni z dodatkiem smalcu ze skwarkami i cebulką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych smaków. Smażone pierogi doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i z odrobiną śmietany. Smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Ciasto

300 ml ciepła woda

500 g mąka pszenna lubella

1 szczyp. sól

Farsz

500 g kapusta kiszona

80 g grzyby suszone

1 szt. cebula

2 szt. ziarenka ziela angielskiego

2 szt. liście laurowe

50 g masło klarowane

1 szt. smalec ze skwarkami i cebulką do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać ciepłą wodę i wyrobić ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie (jeśli lepi się do rąk, należy dodać więcej mąki).

2

Wyrobione ciasto przykryć folią lub ściereczką i odstawić na kilka minut.

3

Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez godzinę, a następnie odcedzić i drobno posiekać

4

Cebulę pokroić w kosteczkę. Kiszoną kapustę przepłukać i ugotować w wodzie przez 30 minut, a następnie odcedzić i posiekać.

5

Na patelni rozgrzać klarowane masło. Przesmażyć cebulkę, aż będzie złota. Następnie dodać kapustę oraz grzyby. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolać odrobinę wody (najlepiej tej, w której moczyły się grzyby). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć ok. 30 minut, co chwilę mieszając.

6

Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.

7

Ciasto rozwałkować cieniutko na ok. 2 mm grubości. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać placuszki. Do środka dodawać nadzienie i dokładnie sklejać pierogi.

8

Pierogi gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyłowić i poczekać chwilę, aż woda odparuje, a następnie przesmażyć na smalcu na patelni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły