Pierogi smażone z kapustą i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Pierogi smażone z kapustą i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712315781859.jpg&w=3840&q=75)
Smażone pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które króluje na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym farszem i podsmażone na patelni z dodatkiem smalcu ze skwarkami i cebulką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych smaków. Smażone pierogi doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i z odrobiną śmietany. Smacznego!
0
0 / 0
Smażone pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które króluje na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym farszem i podsmażone na patelni z dodatkiem smalcu ze skwarkami i cebulką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych smaków. Smażone pierogi doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i z odrobiną śmietany. Smacznego!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Ciasto
300 ml ciepła woda
500 g mąka pszenna lubella
1 szczyp. sól
Farsz
500 g kapusta kiszona
80 g grzyby suszone
1 szt. cebula
2 szt. ziarenka ziela angielskiego
2 szt. liście laurowe
50 g masło klarowane
1 szt. smalec ze skwarkami i cebulką do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać ciepłą wodę i wyrobić ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie (jeśli lepi się do rąk, należy dodać więcej mąki).
Wyrobione ciasto przykryć folią lub ściereczką i odstawić na kilka minut.
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez godzinę, a następnie odcedzić i drobno posiekać
Cebulę pokroić w kosteczkę. Kiszoną kapustę przepłukać i ugotować w wodzie przez 30 minut, a następnie odcedzić i posiekać.
Na patelni rozgrzać klarowane masło. Przesmażyć cebulkę, aż będzie złota. Następnie dodać kapustę oraz grzyby. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolać odrobinę wody (najlepiej tej, w której moczyły się grzyby). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć ok. 30 minut, co chwilę mieszając.
Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować cieniutko na ok. 2 mm grubości. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać placuszki. Do środka dodawać nadzienie i dokładnie sklejać pierogi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyłowić i poczekać chwilę, aż woda odparuje, a następnie przesmażyć na smalcu na patelni.