Pierogi sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami

mysza75
Pierogi sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami

0

0 / 0

Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie bez nich świąt.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

200 gorąca woda

1 szcz. sól

0.50 szkl. kasza jęczmienna perłowa

30 g suszone grzyby

300 g filet z dorsza

1 łyżeczka sól, pieprz

6 łod. natka pietruszki

1 łyżka masło klarowane

1 szt. cebula

1 łyżka masło klarowane

1 łyżeczka pieprz czerwony

1 łyżka natka pietruszki

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.

2

Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa. Do miski przekładam wystudzoną kaszę, grzyby, rybę i cebulę. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystko mieszam.

3

Ciasto na pierogi: Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut.

4

Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto. Za pomocą talerzyka o średnicy 14 cm wycinam koła. Z tego przepisu wyszło 13 sakiewek. Na każde koło nakładam łyżkę farszu i sklejam na zakładkę na około. Ściskam palcami i okręcam sakiewkę.

5

W garnku zagotowuje 3 litry wody i do gotującej wkładam sakiewki. Od zagotowania gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Podaję z podsmażoną na maśle cebulką, natką i czerwonym pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły