Pierogi sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami
mysza75
Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie bez nich świąt.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
720
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie bez nich świąt.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
200 gorąca woda
1 szczyp. sól
0.50 szkl. kasza jęczmienna perłowa
30 g suszone grzyby
300 g filet z dorsza
1 łyżecz. sól, pieprz
6 łodyga natka pietruszki
1 łyżka masło klarowane
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
1 łyżecz. pieprz czerwony
1 łyżka natka pietruszki
1 szt. cebula
Przygotowanie
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.
Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa. Do miski przekładam wystudzoną kaszę, grzyby, rybę i cebulę. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystko mieszam.
Ciasto na pierogi: Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut.
Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto. Za pomocą talerzyka o średnicy 14 cm wycinam koła. Z tego przepisu wyszło 13 sakiewek. Na każde koło nakładam łyżkę farszu i sklejam na zakładkę na około. Ściskam palcami i okręcam sakiewkę.
W garnku zagotowuje 3 litry wody i do gotującej wkładam sakiewki. Od zagotowania gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Podaję z podsmażoną na maśle cebulką, natką i czerwonym pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
720
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.