Pierogi sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mysza75
![Pierogi sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974925583.jpeg&w=3840&q=75)
Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie bez nich świąt.
0
0 / 0
Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie bez nich świąt.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
200 gorąca woda
1 szczyp. sól
0.50 szkl. kasza jęczmienna perłowa
30 g suszone grzyby
300 g filet z dorsza
1 łyżecz. sól, pieprz
6 łodyga natka pietruszki
1 łyżka masło klarowane
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
1 łyżecz. pieprz czerwony
1 łyżka natka pietruszki
1 szt. cebula
Przygotowanie
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.
Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa. Do miski przekładam wystudzoną kaszę, grzyby, rybę i cebulę. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystko mieszam.
Ciasto na pierogi: Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut.
Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto. Za pomocą talerzyka o średnicy 14 cm wycinam koła. Z tego przepisu wyszło 13 sakiewek. Na każde koło nakładam łyżkę farszu i sklejam na zakładkę na około. Ściskam palcami i okręcam sakiewkę.
W garnku zagotowuje 3 litry wody i do gotującej wkładam sakiewki. Od zagotowania gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Podaję z podsmażoną na maśle cebulką, natką i czerwonym pieprzem.