Pierogi ruskie-rewelacja

m7
Pierogi ruskie-rewelacja

3

3.5 / 65

Bardzo dobre i szybkie pierożki, polecam palce lizać!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

230 ciepła woda

0.50 kg mąka pszenna

1 kg ziemniaki

0.50 kg twaróg

1 szcz. sól

1 szcz. papryka ostra

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka sól

2 szt. cebula

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami.

2

Przyprawić solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.

3

Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.

4

Podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczbe są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny. Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodopornym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły