Pierogi ruskie-rewelacja
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi ruskie-rewelacja](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976608898.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre i szybkie pierożki, polecam palce lizać!
4
3.5 / 65
Bardzo dobre i szybkie pierożki, polecam palce lizać!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
230 ciepła woda
0.50 kg mąka pszenna
1 kg ziemniaki
0.50 kg twaróg
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
2 szt. cebula
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami.
Przyprawić solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczbe są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny. Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodopornym.