Pierogi ruskie ze skwarkami
m7
0
0 / 0
Ulubione pierogi mojej rodzinki, a najbardziej młodszego synka.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
400 gorąca woda
1 kg mąka lubella
1 kg ziemniaki ugotowane
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka sól
500 g twaróg
2 szt. cebula
2 szt. mięta
15 dek. boczek z cebulą
Przygotowanie
Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki.
na kółka nakładamy farsz (ja przygotowuję sobie kulki) i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.
Ja sprawdzam, czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam, czy ciasto jest już mięciutkie.
W ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.