Pierogi ruskie ze skwarkami

m7
Pierogi ruskie ze skwarkami

0

0 / 0

Ulubione pierogi mojej rodzinki, a najbardziej młodszego synka.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

400 gorąca woda

1 kg mąka lubella

1 kg ziemniaki ugotowane

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka sól

500 g twaróg

2 szt. cebula

2 szt. mięta

15 dek. boczek z cebulą

Przygotowanie


1

Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

3

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki.

4

na kółka nakładamy farsz (ja przygotowuję sobie kulki) i dokładnie zlepiamy brzegi.

5

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut.

6

Ja sprawdzam, czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam, czy ciasto jest już mięciutkie.

7

W ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.

8

Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły