Pierogi ruskie
kontakt_5
Polski, niezawodny klasyk czyli pierogi ruskie. Prosty przepis na ciasto pierogowe, przepełniony smakiem farsz i chrupiąca, maślana cebulka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
944
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
161
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polski, niezawodny klasyk czyli pierogi ruskie. Prosty przepis na ciasto pierogowe, przepełniony smakiem farsz i chrupiąca, maślana cebulka.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
1 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. mleko
1 łyżecz. masło
0.50 łyżecz. sól
1.50 kg ziemniaki
250 g twaróg
1 szt. cebula
2 łyżka olej rzepakowy
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
4 łyżka ketchup włocławek
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Studzimy. Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju aż będzie złocista. Ziemniaki mieszamy z twarogiem i podsmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mleko mieszamy z wodą. Podgrzewamy z dodatkiem masła aż będzie letnie. Mąkę przesypujemy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy letnie mleko z wodą i masłem. Dodajemy żółtko i sól. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm. Wykrawamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu. Lepimy brzegi. Odkładamy na ściereczkę.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy po kilka pierogów do wody. Po ich wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze przez 2-3 minuty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
944
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
161
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.