Pierogi ruskie

kontakt_5
Pierogi ruskie

0

0 / 0

Polski, niezawodny klasyk czyli pierogi ruskie. Prosty przepis na ciasto pierogowe, przepełniony smakiem farsz i chrupiąca, maślana cebulka.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

1 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. mleko

1 łyżecz. masło

0.50 łyżecz. sól

1.50 kg ziemniaki

250 g twaróg

1 szt. cebula

2 łyżka olej rzepakowy

2 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

4 łyżka ketchup włocławek

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Studzimy. Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju aż będzie złocista. Ziemniaki mieszamy z twarogiem i podsmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

Mleko mieszamy z wodą. Podgrzewamy z dodatkiem masła aż będzie letnie. Mąkę przesypujemy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie. Wlewamy letnie mleko z wodą i masłem. Dodajemy żółtko i sól. Zagniatamy ciasto.

3

Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm. Wykrawamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu. Lepimy brzegi. Odkładamy na ściereczkę.

4

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Wrzucamy po kilka pierogów do wody. Po ich wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze przez 2-3 minuty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

944

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

161

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły