Pierogi ruskie
Lubella
Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie traci na popularności. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem na bazie ziemniaków i twarogu to idealny wybór na rodzinny obiad lub święta. Doskonale smakują samodzielnie, ale również w towarzystwie kwaśnej śmietany i podsmażonej cebulki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.8 / 4
Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie traci na popularności. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym farszem na bazie ziemniaków i twarogu to idealny wybór na rodzinny obiad lub święta. Doskonale smakują samodzielnie, ale również w towarzystwie kwaśnej śmietany i podsmażonej cebulki. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Ciasto
500 g mąka lubella puszysta poznańska
250 g ciepła woda
1 szt. jajko
1 łyżka olej
1 szczyp. sól
Farsz
500 g ziemniaki
250 g ser biały tłusty
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż stanie się złocista. Dodaj do ziemniaków.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj pokruszony twaróg. Dopraw farsz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wlej ciepłą wodę, jajko oraz olej.
Dodaj szczyptę soli i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
Podziel ciasto na 2–3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek (około 2 mm).
Szklanką wytnij kółka. Na każde z nich nałóż łyżeczkę farszu.
Złóż kółka na pół i dokładnie zlep brzegi, dociskając palcami lub widelcem.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Wrzuć pierogi partiami na wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez 2–3 minuty.
Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.