Pierogi Ruskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
madzia
![Pierogi Ruskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977561688.jpeg&w=3840&q=75)
0
4.8 / 4
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
500 g ser biały tłusty
500 g ziemniaki
2 łyżka sól, pieprz
1 szt. cebula
2 łyżecz. masło
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i gorące dokładnie roztłuc tak, aby nie było grudek. Zostawić do wystygnięcia.
Biały ser pokruszyć, rozgnieść w rękach lub widelcem. Wymieszać razem z ziemniakami, solą oraz pieprzem.
Masło przełożyć na patelnie, dodać cebulkę, którą należy zeszklić. Później należy dodać to do wcześniej przygotowanej mieszanki. Wszystko należy wymieszać.
Szklanką wycinać kółka z ciasta, a na środek dodawać małą łyżkę farszu. Składać na pół i zlepiać brzegi.
Pierogi najlepiej układać na talerzach posypanymi mąka. Zagotować wodę, posolić i gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody. Dodatkiem może być śmietana 18%. SMACZNEGO!