Pierogi Ruskie
madzia
0
4.8 / 4
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
500 g ser biały tłusty
500 g ziemniaki
2 łyżka sól, pieprz
1 szt. cebula
2 łyżeczka masło
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i gorące dokładnie roztłuc tak, aby nie było grudek. Zostawić do wystygnięcia.
Biały ser pokruszyć, rozgnieść w rękach lub widelcem. Wymieszać razem z ziemniakami, solą oraz pieprzem.
Masło przełożyć na patelnie, dodać cebulkę, którą należy zeszklić. Później należy dodać to do wcześniej przygotowanej mieszanki. Wszystko należy wymieszać.
Szklanką wycinać kółka z ciasta, a na środek dodawać małą łyżkę farszu. Składać na pół i zlepiać brzegi.
Pierogi najlepiej układać na talerzach posypanymi mąka. Zagotować wodę, posolić i gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody. Dodatkiem może być śmietana 18%. SMACZNEGO!