1

Składniki

1 Kilogram
mąka
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
sól
1.5 Szklanki
woda
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
cebula
80 Dekagramów
ziemniaki
40 Dekagramów
ser biały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy najlepiej na stolnicę, dodajemy jajka, sól oraz wodę. Następnie zagniatamy ciasto, bardzo dobrze wyrabiamy, ciasto ma być wolne.
  2. Nadzienie: ziemniaki gotujemy, ugniatamy i dodajemy do nich ser, ale nie mielony, najlepiej pokruszony ręcznie. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy do masy ziemniaczano-serowej. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy.
  3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Opis

Pyszne pierożki

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Indyjskie Bhaji

Średni Do 40 min.

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz.

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz.

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz.

Pasztet z cukinii

Łatwy Do 40 min.

Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)

Średni Do 3 godz.

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Średni Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!