Pierogi ruskie

m7
Pierogi ruskie

1

0 / 0

Pyszne pierożki

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 łyżeczka sól

1.50 szkl. woda

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

80 dek. ziemniaki

40 dek. ser biały

Przygotowanie


1

Ciasto: Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy najlepiej na stolnicę, dodajemy jajka, sól oraz wodę. Następnie zagniatamy ciasto, bardzo dobrze wyrabiamy, ciasto ma być wolne.

2

Nadzienie: ziemniaki gotujemy, ugniatamy i dodajemy do nich ser, ale nie mielony, najlepiej pokruszony ręcznie. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy do masy ziemniaczano-serowej. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy.

3

Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły