1

Składniki

1 Kilogram
mąka
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
sól
1.5 Szklanki
woda
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
cebula
80 Dekagramów
ziemniaki
40 Dekagramów
ser biały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy najlepiej na stolnicę, dodajemy jajka, sól oraz wodę. Następnie zagniatamy ciasto, bardzo dobrze wyrabiamy, ciasto ma być wolne.
  2. Nadzienie: ziemniaki gotujemy, ugniatamy i dodajemy do nich ser, ale nie mielony, najlepiej pokruszony ręcznie. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy do masy ziemniaczano-serowej. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy.
  3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Opis

Pyszne pierożki

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Czulent

Przepis
Średni Do 3 godz
Czulent

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Schab z pieczarkami i cebulą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Schab z pieczarkami i cebulą

Spaghetti

Przepis
Średni Do 1 godz
Spaghetti

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!