Pierogi ruskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi ruskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976072992.jpeg&w=3840&q=75)
Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojego męża i moich dzieci.
2
0 / 0
Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojego męża i moich dzieci.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
400 woda
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 kg ziemniaki ugotowane
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. sól
500 g twaróg półtłusty
300 g boczek wędzony
2 szt. cebula
2 szt. mięta
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.