Example thumb
2

Składniki

400 Mililitrów
woda
1 Kilogram
mąka
1 Kilogram
ziemniaki ugotowane
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
sól
500 Gramów
twaróg półtłusty
300 Gramów
boczek wędzony
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
mięta
0.5 Łyżeczki
pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.
  3. Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
  4. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
  5. Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.

Opis

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojego męża i moich dzieci.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!