Pierogi ruskie

m7
Pierogi ruskie

2

0 / 0

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojego męża i moich dzieci.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

400 woda

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 kg ziemniaki ugotowane

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. sól

500 g twaróg półtłusty

300 g boczek wędzony

2 szt. cebula

2 szt. mięta

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

3

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.

4

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.

5

Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

577

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

89

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły