Pierogi ruskie
m7
Nie znam nikogo kto nie lubi pierożków.
1
0 / 0
Nie znam nikogo kto nie lubi pierożków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 ciepła woda
0.50 kg mąka pszenna
1 kg ziemniaki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka masło
1 łyżeczka sól
500 g twaróg
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. cebula
Przygotowanie
Przygotować farsz: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Dodać ser i całość zmiksować na gładką masę. Cebulę obrać i zrumienić w odrobinie tłuszczu. Podsmażoną cebulę dodać do masy ziemniaczano-serowej, wymieszać, dodać przyprawy, wymieszać. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, masło i wszystko to rozetrzeć. Rozcierając (najlepiej ręką) powoli dolewać wodę. Ugnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub kubkiem (będą większe), nakładać farsz i zaklejać. Wrzucać do wrzątku i gotować kilka minut. Podawać obficie posypane okrasą.