Pierogi ruskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi ruskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973362921.jpeg&w=3840&q=75)
Nie znam nikogo kto nie lubi pierożków.
1
0 / 0
Nie znam nikogo kto nie lubi pierożków.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 ciepła woda
0.50 kg mąka pszenna
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. masło
1 łyżecz. sól
500 g twaróg
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. cebula
Przygotowanie
Przygotować farsz: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Dodać ser i całość zmiksować na gładką masę. Cebulę obrać i zrumienić w odrobinie tłuszczu. Podsmażoną cebulę dodać do masy ziemniaczano-serowej, wymieszać, dodać przyprawy, wymieszać. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, masło i wszystko to rozetrzeć. Rozcierając (najlepiej ręką) powoli dolewać wodę. Ugnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub kubkiem (będą większe), nakładać farsz i zaklejać. Wrzucać do wrzątku i gotować kilka minut. Podawać obficie posypane okrasą.