1

Składniki

250 Mililitrów
Ciepła woda
0.5 Kilograma
mąka pszenna
1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
masło extra
1 Łyżeczka
sól
500 Gramów
twaróg
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
2 Sztuki
cebula
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotować farsz: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Dodać ser i całość zmiksować na gładką masę. Cebulę obrać i zrumienić w odrobinie tłuszczu. Podsmażoną cebulę dodać do masy ziemniaczano-serowej, wymieszać, dodać przyprawy, wymieszać. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, masło i wszystko to rozetrzeć. Rozcierając (najlepiej ręką) powoli dolewać wodę. Ugnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub kubkiem (będą większe), nakładać farsz i zaklejać. Wrzucać do wrzątku i gotować kilka minut. Podawać obficie posypane okrasą.

Opis

Nie znam nikogo kto nie lubi pierożków.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!