Pierogi ruskie

m7
Pierogi ruskie

1

0 / 0

Nie znam nikogo kto nie lubi pierożków.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 ciepła woda

0.50 kg mąka pszenna

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. masło

1 łyżecz. sól

500 g twaróg

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. cebula

Przygotowanie


1

Przygotować farsz: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Dodać ser i całość zmiksować na gładką masę. Cebulę obrać i zrumienić w odrobinie tłuszczu. Podsmażoną cebulę dodać do masy ziemniaczano-serowej, wymieszać, dodać przyprawy, wymieszać. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, masło i wszystko to rozetrzeć. Rozcierając (najlepiej ręką) powoli dolewać wodę. Ugnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub kubkiem (będą większe), nakładać farsz i zaklejać. Wrzucać do wrzątku i gotować kilka minut. Podawać obficie posypane okrasą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

322

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły