Pierogi leniwe z okrasą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierogi leniwe z okrasą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973270676.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo lubię te pierogi i dlatego chcę się z wami podzielić przepisem (jeśli jeszcze ktoś nie zna...).
0
0 / 0
Bardzo lubię te pierogi i dlatego chcę się z wami podzielić przepisem (jeśli jeszcze ktoś nie zna...).
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
250 g ser biały
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Wstawiamy garnek z wodą na gaz. W miseczce (proponuję większą niż na zdjęciach) rozrabiamy masę z sera, mąki, jajka i szczypty soli. Gdy uzyskamy jednolitą masę, oddzielamy łyżką maczaną w zimnej wodzie kolejne porcje naszych leniwców. Pamiętajmy, że zwiększą one swoją objętość podczas gotowania. Wrzucamy na gotującą wodę i odczekujemy 4-5 min po wypłynięciu ich na powierzchnię.
Masło rozpuszczamy na niewielkiej patelence, dodajemy bułkę i od czasu do czasu mieszając, czekamy aż się "spieni".
Odcedzone pierogi leniwe posypujemy cukrem, a następnie okrasą. Smacznego!!!