Piernikowy zawrót głowy

zubd
Piernikowy zawrót głowy

0

0 / 0

Ciasteczka piernikowe, których smak przyprawi Cię o zawrót głowy!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


38 porcji

Składniki

2 łyżeczka kakao decomorreno

1 szkl. mąka gryczana

0.50 szkl. mąka ryżowa

0.50 szkl. mąka kukurydziana

2 łyżeczka przyprawa do piernika

1 łyżeczka cynamon

1 łyżka skórka z pomarańczy

1 szcz. sól

1 łyżeczka soda

2 łyżka mielone siemie lniane

0.50 szkl. miód

4 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

W misce mieszamy ze sobą suche składniki : mąki, przyprawy, sodę, skórkę z pomarańczy i sól.

2

Olej kokosowy podgrzewamy lekko w garnuszku do rozpuszczenia.

3

Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 5 minut.

4

Do suchych składników dodajemy miód, siemię lniane i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękami (gdyby okazało się zbyt mokre, można dosypać odrobinę mąki).

5

Rozwałkowujemy ciasto, podsypując je odrobiną mąki gryczanej i wykrawamy ciasteczka.

6

Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni C.

7

Po wystudzeniu możemy przyozdobić ciasteczka lukrem. Mleko, olej i miód wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić).Dodać wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie. Dekorować ciastka według własnego uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły