Piernikowy zawrót głowy

zubd
Piernikowy zawrót głowy

0

0 / 0

Ciasteczka piernikowe, których smak przyprawi Cię o zawrót głowy!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


38 porcji

Składniki

2 łyżecz. kakao decomorreno

1 szkl. mąka gryczana

0.50 szkl. mąka ryżowa

0.50 szkl. mąka kukurydziana

2 łyżecz. przyprawa do piernika

1 łyżecz. cynamon

1 łyżka skórka z pomarańczy

1 szczyp. sól

1 łyżecz. soda

2 łyżka mielone siemie lniane

0.50 szkl. miód

4 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

W misce mieszamy ze sobą suche składniki : mąki, przyprawy, sodę, skórkę z pomarańczy i sól.

2

Olej kokosowy podgrzewamy lekko w garnuszku do rozpuszczenia.

3

Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 5 minut.

4

Do suchych składników dodajemy miód, siemię lniane i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękami (gdyby okazało się zbyt mokre, można dosypać odrobinę mąki).

5

Rozwałkowujemy ciasto, podsypując je odrobiną mąki gryczanej i wykrawamy ciasteczka.

6

Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni C.

7

Po wystudzeniu możemy przyozdobić ciasteczka lukrem. Mleko, olej i miód wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić).Dodać wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie. Dekorować ciastka według własnego uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

60

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły