Piernikowy zawrót głowy
zubd
Ciasteczka piernikowe, których smak przyprawi Cię o zawrót głowy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
60
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasteczka piernikowe, których smak przyprawi Cię o zawrót głowy!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
38 porcji
Składniki
2 łyżecz. kakao decomorreno
1 szkl. mąka gryczana
0.50 szkl. mąka ryżowa
0.50 szkl. mąka kukurydziana
2 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. cynamon
1 łyżka skórka z pomarańczy
1 szczyp. sól
1 łyżecz. soda
2 łyżka mielone siemie lniane
0.50 szkl. miód
4 łyżka olej kokosowy
Przygotowanie
W misce mieszamy ze sobą suche składniki : mąki, przyprawy, sodę, skórkę z pomarańczy i sól.
Olej kokosowy podgrzewamy lekko w garnuszku do rozpuszczenia.
Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 5 minut.
Do suchych składników dodajemy miód, siemię lniane i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękami (gdyby okazało się zbyt mokre, można dosypać odrobinę mąki).
Rozwałkowujemy ciasto, podsypując je odrobiną mąki gryczanej i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po wystudzeniu możemy przyozdobić ciasteczka lukrem. Mleko, olej i miód wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić).Dodać wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie. Dekorować ciastka według własnego uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
60
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.