Piernikowy Zakątek

MagdalenaMaria
Piernikowy Zakątek

0

0 / 0

Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżecz. kakao decomorreno

0.50 szkl. miód płynny

2 łyżka przyprawa do piernika

0.50 kostka masło

0.50 szkl. cukier brązowy

1 l jajko

1 łyżecz. soda oczyszczona

Przygotowanie


1

W rondelku podgrzać masło, cukier, miód i kakao, aż do rozpuszczenia się składników. Do przestudzonej masy dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajko, sodę i wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut w zamrażalniku.

2

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 cm. Wykrawać ulubione kształty. Można zrobić otwory lub dziurki. Piec około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy pierniczki wystygnął dekorować lukrem lub innymi ozdobami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły