0

Składniki

2.5 Szklanki
1 Łyżeczka
ingridient
Kakao DecoMorreno
0.5 Szklanki
Miód płynny
2 Łyżki
przyprawa do piernika
0.5 Kostki
masło extra
0.5 Szklanki
Cukier brązowy
1 Litr
jajko
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W rondelku podgrzać masło, cukier, miód i kakao, aż do rozpuszczenia się składników. Do przestudzonej masy dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajko, sodę i wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut w zamrażalniku.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 cm. Wykrawać ulubione kształty. Można zrobić otwory lub dziurki. Piec około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy pierniczki wystygnął dekorować lukrem lub innymi ozdobami.

Opis

Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...

Podobne przepisy

Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z suszonymi śliwkami

Popierniczony Piernik

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Popierniczony Piernik

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Ciasteczka owsiane z dżemem

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Muffiny czekoladowo bananowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Muffiny czekoladowo bananowe

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!