Piernikowy Zakątek
MagdalenaMaria
Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
768
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. kakao decomorreno
0.50 szkl. miód płynny
2 łyżka przyprawa do piernika
0.50 kostka masło
0.50 szkl. cukier brązowy
1 l jajko
1 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
W rondelku podgrzać masło, cukier, miód i kakao, aż do rozpuszczenia się składników. Do przestudzonej masy dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajko, sodę i wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut w zamrażalniku.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 cm. Wykrawać ulubione kształty. Można zrobić otwory lub dziurki. Piec około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy pierniczki wystygnął dekorować lukrem lub innymi ozdobami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
768
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.