Piernikowy Zakątek
MagdalenaMaria
Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...
0
0 / 0
Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. kakao decomorreno
0.50 szkl. miód płynny
2 łyżka przyprawa do piernika
0.50 kostka masło
0.50 szkl. cukier brązowy
1 l jajko
1 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
W rondelku podgrzać masło, cukier, miód i kakao, aż do rozpuszczenia się składników. Do przestudzonej masy dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajko, sodę i wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut w zamrażalniku.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 cm. Wykrawać ulubione kształty. Można zrobić otwory lub dziurki. Piec około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy pierniczki wystygnął dekorować lukrem lub innymi ozdobami.