Piernikowy Zakątek

MagdalenaMaria
Piernikowy Zakątek

0

0 / 0

Piernikowy Zakątek rozświetla mój wigilijny stół już czwarty rok. Może być idealnym prezentem dla naszych bliskich. I choć często szkoda nam go jeść, to naprawdę warto, bo piernik po kilku dniach rozpływa się w ustach...

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżecz. kakao decomorreno

0.50 szkl. miód płynny

2 łyżka przyprawa do piernika

0.50 kostka masło

0.50 szkl. cukier brązowy

1 l jajko

1 łyżecz. soda oczyszczona

Przygotowanie


1

W rondelku podgrzać masło, cukier, miód i kakao, aż do rozpuszczenia się składników. Do przestudzonej masy dodać mąkę, przyprawę do piernika, jajko, sodę i wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut w zamrażalniku.

2

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 cm. Wykrawać ulubione kształty. Można zrobić otwory lub dziurki. Piec około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy pierniczki wystygnął dekorować lukrem lub innymi ozdobami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

768

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły