Piernikowe mini-tarty z mascarpone, białą czekoladą i mandarynką

b.peczka
Piernikowe mini-tarty z mascarpone, białą czekoladą i mandarynką

0

0 / 0

Święta Bożego Narodzenia niezmiennie kojarzą się z kilkoma potrawami, a wśród nich jest oczywiście piernik. Ale Święta oprócz aromatu piernika kojarzą mi się także z wszechogarniającym zapachem... mandarynek! Jeśli więc ktoś ma podobne skojarzenia polecam mini-tarty o aromacie piernika i mandarynek z serkiem mascarpone i białą czekoladą.

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

125 g masło

1 szt. jajko

3 łyżka miód

200 g biała czekolada

300 g serek mascarpone

4 szt. mandarynki

Przygotowanie


1

Zimne masło pokroić w kostkę i wyrobić szybko rękami. Dodać kolejne składniki i zagnieść do momentu uzyskania jednolitej masy. Wstawić na około godzinę do lodówki.

2

Rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanych masłem naczynek do tartaletek. Wstawić jeszcze na kilka minut do lodówki. Nakłuć ciasto i piec z obciążeniem ok. 15-20 minut. Wystudzić.

3

Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Zmiksować z serkiem mascarpone i zblendowanymi dwoma mandarynkami. Wlać masę do piernikowych mini-tart. Udekorować plasterkami mandarynek i schłodzić w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły