0

Składniki

2 Szklanki
125 Gramów
masło
1 Sztuka
jajko
3 Łyżki
miód

Krem:

200 Gramów
Biała czekolada
300 Gramów
serek mascarpone
4 Sztuki
Mandarynki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zimne masło pokroić w kostkę i wyrobić szybko rękami. Dodać kolejne składniki i zagnieść do momentu uzyskania jednolitej masy. Wstawić na około godzinę do lodówki.
  2. Rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanych masłem naczynek do tartaletek. Wstawić jeszcze na kilka minut do lodówki. Nakłuć ciasto i piec z obciążeniem ok. 15-20 minut. Wystudzić.
  3. Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Zmiksować z serkiem mascarpone i zblendowanymi dwoma mandarynkami. Wlać masę do piernikowych mini-tart. Udekorować plasterkami mandarynek i schłodzić w lodówce.

Opis

Święta Bożego Narodzenia niezmiennie kojarzą się z kilkoma potrawami, a wśród nich jest oczywiście piernik. Ale Święta oprócz aromatu piernika kojarzą mi się także z wszechogarniającym zapachem... mandarynek! Jeśli więc ktoś ma podobne skojarzenia polecam mini-tarty o aromacie piernika i mandarynek z serkiem mascarpone i białą czekoladą.

Podobne przepisy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Torcik omletowy

Przepis
Średni Do 40 min
Torcik omletowy

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Chrusty

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!