Piernikowe kulki mocy

zuzanka1994
Piernikowe kulki mocy

0

0 / 0

Proste w przygotowaniu, słodkie i zdrowe kulki mocy, do których wykonania możemy wykorzystać np. kaszę pozostałą z obiadu (nie musi być jaglana - każda inna też się sprawdzi!) oraz dowolny rodzaj orzechów. Jeśli po świątecznych przygotowaniach zostaną nam resztki bakalii, z którymi nie do końca wiemy, co zrobić, możemy je również dodać do słodkich kulek - nie bójmy się eksperymentować, a nic się w naszej kuchni nie zmarnuje.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

0.30 szkl. kasza jaglana

12 szt. daktyle

0.75 szkl. orzechy laskowe

1 szt. pomarańcza

0.50 łyżeczka przyprawa do piernika

4 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w podwójnej ilości wody, aż do miękkości (lub wykorzystujemy ok. 1 szklankę już ugotowanej, dowolnej kaszy).

2

Daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody, odstawiamy. Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok.

3

Orzechy rozdrabniamy blenderem lub w moździerzu tak, aby pozostały większe kawałki. Namoczone daktyle blendujemy na pastę.

4

Kaszę, orzechy, daktyle, skórkę i sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika (i inne bakalie jeśli używamy) umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję, możemy użyć blendera.

5

Z powstałej masy formujemy nieduże kulki. Każdą z nich obtaczamy w kakao i układamy na talerzu. Dodatkowo możemy je udekorować np. jadalnym złotem lub wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły