Piernikowe kulki mocy

zuzanka1994

Proste w przygotowaniu, słodkie i zdrowe kulki mocy, do których wykonania możemy wykorzystać np. kaszę pozostałą z obiadu (nie musi być jaglana - każda inna też się sprawdzi!) oraz dowolny rodzaj orzechów. Jeśli po świątecznych przygotowaniach zostaną nam resztki bakalii, z którymi nie do końca wiemy, co zrobić, możemy je również dodać do słodkich kulek - nie bójmy się eksperymentować, a nic się w naszej kuchni nie zmarnuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
92
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste w przygotowaniu, słodkie i zdrowe kulki mocy, do których wykonania możemy wykorzystać np. kaszę pozostałą z obiadu (nie musi być jaglana - każda inna też się sprawdzi!) oraz dowolny rodzaj orzechów. Jeśli po świątecznych przygotowaniach zostaną nam resztki bakalii, z którymi nie do końca wiemy, co zrobić, możemy je również dodać do słodkich kulek - nie bójmy się eksperymentować, a nic się w naszej kuchni nie zmarnuje.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
0.30 szkl. kasza jaglana
12 szt. daktyle
0.75 szkl. orzechy laskowe
1 szt. pomarańcza
0.50 łyżecz. przyprawa do piernika
4 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Kaszę jaglaną najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w podwójnej ilości wody, aż do miękkości (lub wykorzystujemy ok. 1 szklankę już ugotowanej, dowolnej kaszy).
Daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody, odstawiamy. Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok.
Orzechy rozdrabniamy blenderem lub w moździerzu tak, aby pozostały większe kawałki. Namoczone daktyle blendujemy na pastę.
Kaszę, orzechy, daktyle, skórkę i sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika (i inne bakalie jeśli używamy) umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję, możemy użyć blendera.
Z powstałej masy formujemy nieduże kulki. Każdą z nich obtaczamy w kakao i układamy na talerzu. Dodatkowo możemy je udekorować np. jadalnym złotem lub wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
92
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.