Piernikowe bombki na choinkę
marzena.smoter
Bombki będą piękną ozdobą choinkową lub prezentem świątecznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bombki będą piękną ozdobą choinkową lub prezentem świątecznym.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szkl. mąka puszysta tortowa lubella
2 łyżka miód
150 g cukier
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
15 g przyprawa do piernika
1 łyżka masło
1 szt. jajko kurze
100 ciepłe mleko
1 szt. białko jaja kurzego
1 szkl. cukier puder
1 plaster cytryna
Przygotowanie
Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder i sok z plasterka cytryny i dokładnie mieszamy. Nakładamy do szprycki do dekorowania.
Z podanych składników zagniatamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Wałkujemy na szerokość 2-3 mm. Wycinamy szklanką kółka. Formę w kształcie półkul smarujemy masłem po zewnętrznej stronie i oblepiamy go krążkiem ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.
Po upieczeniu ściągamy ciasto. W połowie pierników na środku wycinamy dziurkę. Przekładamy przez nią sznureczek lub wstążkę. Następnie za pomocą lukru sklejamy 2 półkule ze sobą. Odstawiamy do zaschnięcia lukru.
Kiedy pierniki będą dobrze sklejone, ozdabiamy bombki piernikowe lukrem, posypką i gwiazdkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.