Piernikowe bombki na choinkę

marzena.smoter
Piernikowe bombki na choinkę

0

0 / 0

Bombki będą piękną ozdobą choinkową lub prezentem świątecznym.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szkl. mąka puszysta tortowa lubella

2 łyżka miód

150 g cukier

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

15 g przyprawa do piernika

1 łyżka masło

1 szt. jajko kurze

100 ciepłe mleko

1 szt. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier puder

1 plaster cytryna

Przygotowanie


1

Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder i sok z plasterka cytryny i dokładnie mieszamy. Nakładamy do szprycki do dekorowania.

2

Z podanych składników zagniatamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Wałkujemy na szerokość 2-3 mm. Wycinamy szklanką kółka. Formę w kształcie półkul smarujemy masłem po zewnętrznej stronie i oblepiamy go krążkiem ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.

3

Po upieczeniu ściągamy ciasto. W połowie pierników na środku wycinamy dziurkę. Przekładamy przez nią sznureczek lub wstążkę. Następnie za pomocą lukru sklejamy 2 półkule ze sobą. Odstawiamy do zaschnięcia lukru.

4

Kiedy pierniki będą dobrze sklejone, ozdabiamy bombki piernikowe lukrem, posypką i gwiazdkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

282

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły