0

Składniki

2 Szklanki
ingridient
Mąka puszysta tortowa lubella
2 Łyżki
miód
150 Gramów
cukier
1.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
15 Gramów
przyprawa do piernika
1 Łyżka
masło
1 Sztuka
Jajko kurze
100 Mililitrów
Ciepłe mleko
1 Sztuka
białko jaja kurzego
1 Szklanka
cukier puder
1 Plaster
cytryna
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder i sok z plasterka cytryny i dokładnie mieszamy. Nakładamy do szprycki do dekorowania.
  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Wałkujemy na szerokość 2-3 mm. Wycinamy szklanką kółka. Formę w kształcie półkul smarujemy masłem po zewnętrznej stronie i oblepiamy go krążkiem ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.
  3. Po upieczeniu ściągamy ciasto. W połowie pierników na środku wycinamy dziurkę. Przekładamy przez nią sznureczek lub wstążkę. Następnie za pomocą lukru sklejamy 2 półkule ze sobą. Odstawiamy do zaschnięcia lukru.
  4. Kiedy pierniki będą dobrze sklejone, ozdabiamy bombki piernikowe lukrem, posypką i gwiazdkami.

Opis

Bombki będą piękną ozdobą choinkową lub prezentem świątecznym.

Podobne przepisy

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Pierniczki z powidłami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierniczki z powidłami

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Przepis
Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Ciasto drożdżowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Pierniczki

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pierniczki

Mazurek piernikowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!