PIERNIKOWE BABECZKI ZE ŚNIEŻNĄ DEKORACJĄ
decomorreno
0
0 / 0
Czy jest coś lepszego od tradycyjnego piernika? Słodkie, korzenne piernikowe babeczki! Z dodatkiem niebieskiego lukru są nie tylko pyszne, ale cieszą też oko.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
280 g mąka pszenna tortowa ( typ 450 )
70 g kakao decomorreno
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 łyżeczka soda oczyszczona
220 g cukier trzcinowy
1 szcz. sól
2 szt. jajko
300 maślanka
120 olej roślinny
180 g czekolada
340 g cukier puder
200 g masło
2 łyżka mleko
1 szcz. sól
2 łyżka niebieski barwnik
2 łyżka posypka czekoladowe gwiazdy
Przygotowanie
Do miski przesiej suche składniki (mąkę, kakao oraz cynamon, sodę i proszek do pieczenia) i wymieszaj dokładnie z drobnym cukrem.
W drugim naczyniu połącz składniki mokre (jajka, maślankę oraz olej).
Przelej mieszankę do suchych składników i połącz lekko, następnie dosyp posiekaną czekoladę.
Nakładaj ciasto do foremek na babeczki i piecz około 20-25 minut w temp. 175°C.
Po upieczeniu studź na kratce.
Następnie przygotuj krem maślany.
Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę, dodawaj następnie cukier puder i ucieraj aż się połączą.
Na koniec dodaj barwnik niebieski i 1-2 łyżki mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencje.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch babeczek.
Posyp dodatkowo cukrowymi i czekoladowymi gwiazdami.