Piernikowa delicja z konfiturą

mysza75
Piernikowa delicja z konfiturą

0

0 / 0

Pieczenie w duchu zero waste. Piankę piernikową zrobiłam z dodatkiem pierników, które kupiłam, a po otwarciu paczki nie zostały zjedzone. Wpadłam na pomysł jak je wykorzystać do ciasta. Pierniki zrobiły się już twarde i nikt nie chciał ich jeść. Zmieliłam je w misie blendującej i dodałam do kremu który zrobił się bardzo aromatyczny. Do musu z konfiturą dodałam pomarańcze. Kupiłam ich za dużo, a nie chciałam żeby się popsuły. Wycisnęłam z nich sok dodałam do konfitury i powstała pyszna galaretka. Po co dodawać galaretkę z paczki skoro lepiej wykorzystać naturalne smaki. Bezy upiekłam z białek. które miałam zamrożone. a zostały jak robiłam ciasto kruche. Powstały fajne choinki.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.30 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

1 łyżecz. przyprawa do piernika

4 łyżka cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

250 g serek mascarpone

300 śmietana kremówka 30%,

2 łyżecz. żelatyna

50 g suszony starty piernik

3 łyżka cukier puder

240 dag. konfitura z żółtych owoców łowicz

2 szt. pomarańcza

2 łyżecz. żelatyna

10 dag. bezy do dekoracji

2 szt. białka

90 g cukier

1 łyżka ocet winny

Przygotowanie


1

Biszkopt piernikowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak cukier rozpuści się dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Mąki, kakao, przyprawę do piernika przesiewam. Dodaję w dwóch porcjach i mieszam delikatnie już łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut.

2

Pianka piernikowa: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijam na sztywno. Pierniki rozdrabniam malakserem na pył. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Do śmietany dodaję piernikowy proszek. Do żelatyny ciepłej dodaję dwie łyżki śmietany i mieszam. Wlewam pomału do reszty śmietany i mieszam mikserem.

3

Mus pomarańczowo brzoskwiniowy: Z pomarańczy wyciskam sok. Mieszam go z konfiturą. Żelatynę namaczam w 50 ml wody. Rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu owocowego i mieszam. Wykonanie: Na biszkopt wylewam piankę piernikową i wstawiam do lodówki na 30 minut. Na piankę wylewam lekko tężejący mus owocowy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję choinkami bezowymi.

4

Bezy: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki. Dobrze, jak będą miały temperaturę pokojową. Ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Na końcu dodaję ocet winny i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia (robię choinki i kropki). Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Piekarnik rozgrzewam temp 120 stopni - termoobieg. Wkładam blaszkę i piekę 20 minut po czym zmniejszam temperaturę do 100 stopni - termoobieg i piekę dalej 40 minut. Bezy powinny być z wierzchu suche, a w środku dojdą podczas suszenia. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i susze je dalej dwie godziny albo zastawiam na noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły