Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Pieczenie w duchu zero waste. Piankę piernikową zrobiłam z dodatkiem pierników, które kupiłam, a po otwarciu paczki nie zostały zjedzone. Wpadłam na pomysł jak je wykorzystać do ciasta. Pierniki zrobiły się już twarde i nikt nie chciał ich jeść. Zmieliłam je w misie blendującej i dodałam do kremu który zrobił się bardzo aromatyczny. Do musu z konfiturą dodałam pomarańcze. Kupiłam ich za dużo, a nie chciałam żeby się popsuły. Wycisnęłam z nich sok dodałam do konfitury i powstała pyszna galaretka. Po co dodawać galaretkę z paczki skoro lepiej wykorzystać naturalne smaki. Bezy upiekłam z białek. które miałam zamrożone. a zostały jak robiłam ciasto kruche. Powstały fajne choinki.
Biszkopt piernikowy: |
|||
0.3 | Szklanki | ||
![]() |
|||
1 | Łyżeczka |
przyprawa do piernika
|
|
4 | Łyżki |
cukier
|
|
3 | Sztuki |
Jajka
|
|
1 | Łyżeczka |
Kakao
|
|
1 | Łyżka |
mąka ziemniaczana
|
|
Pianka piernikowa: |
|||
250 | Gramów |
serek mascarpone
|
|
300 | Mililitrów |
Śmietana kremówka 30%,
|
|
2 | Łyżeczki |
ŻELATYNA
|
|
50 | Gramów |
Suszony starty piernik
|
|
3 | Łyżki |
cukier puder
|
|
Mus pomarańczowo brzoskwiniowy: |
|||
240 | Dekagramów |
konfitura z żółtych owoców Łowicz
|
|
2 | Sztuki |
pomarańcza
|
|
2 | Łyżeczki |
ŻELATYNA
|
|
Dekoracja: |
|||
10 | Dekagramów |
Bezy do dekoracji
|
|
Bezy: |
|||
2 | Sztuki |
Białka
|
|
90 | Gramów |
cukier
|
|
1 | Łyżka |
ocet winny
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |