Piernikowa choinka z bitą śmietaną

michalinacw1955
Piernikowa choinka z bitą śmietaną

0

0 / 0

Jak co roku w naszym domu stają dwie choinki. Jedna z nich stoi na świątecznym stole. Jest jego ozdobą, a także słodkim deserem utrzymanym w świątecznym klimacie, który bardzo szybko znika! To choinka wykonana z piernika przełożona bitą śmietaną. Domownicy zawsze przypominają mi, że musi się pojawić na świątecznym stole.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g margaryna mleczna

1 szkl. miód

0.50 szkl. cukier

1 łyżka kakao decomorreno

1 szt. przyprawa do piernika

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

100 śmietanka kremowa 30%

0.50 szt. usztywniacz do bitej śmietany

1 łyżecz. kolorowa posypka

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Margarynę, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika rozpuszczam w rondelku.

2

Po ostygnięciu dodaje do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko. Zagniatam ciasto i schładzam w lodówce przez około 30 minut.

3

Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość około 0,5 cm. Wycinam z niego gwiazdki o różnej wielkości. Każda kolejna nieco większa od poprzedniej. I tak do otrzymania około 9 różnych gwiazdek. Pieczemy przez około 13 minut w 180 stopniach.

4

Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijam minutę mikserem. Dodaje pół opakowania usztywniacza do śmietany oraz cukier puder. Miksuję jeszcze około 3 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

5

Masą śmietanową przekładam gwiazdki piernikowe od największej do najmniejszej. Całość posypujemy kolorową posypką według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1183

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

194

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły