Piernikowa choinka z bitą śmietaną

michalinacw1955
Piernikowa choinka z bitą śmietaną

0

0 / 0

Jak co roku w naszym domu stają dwie choinki. Jedna z nich stoi na świątecznym stole. Jest jego ozdobą, a także słodkim deserem utrzymanym w świątecznym klimacie, który bardzo szybko znika! To choinka wykonana z piernika przełożona bitą śmietaną. Domownicy zawsze przypominają mi, że musi się pojawić na świątecznym stole.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g margaryna mleczna

1 szkl. miód

0.50 szkl. cukier

1 łyżka kakao decomorreno

1 szt. przyprawa do piernika

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

100 śmietanka kremowa 30%

0.50 szt. usztywniacz do bitej śmietany

1 łyżeczka kolorowa posypka

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Margarynę, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika rozpuszczam w rondelku.

2

Po ostygnięciu dodaje do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko. Zagniatam ciasto i schładzam w lodówce przez około 30 minut.

3

Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość około 0,5 cm. Wycinam z niego gwiazdki o różnej wielkości. Każda kolejna nieco większa od poprzedniej. I tak do otrzymania około 9 różnych gwiazdek. Pieczemy przez około 13 minut w 180 stopniach.

4

Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijam minutę mikserem. Dodaje pół opakowania usztywniacza do śmietany oraz cukier puder. Miksuję jeszcze około 3 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

5

Masą śmietanową przekładam gwiazdki piernikowe od największej do najmniejszej. Całość posypujemy kolorową posypką według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły