Piernikowa choinka z bitą śmietaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
michalinacw1955
![Piernikowa choinka z bitą śmietaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976218002.jpeg&w=3840&q=75)
Jak co roku w naszym domu stają dwie choinki. Jedna z nich stoi na świątecznym stole. Jest jego ozdobą, a także słodkim deserem utrzymanym w świątecznym klimacie, który bardzo szybko znika! To choinka wykonana z piernika przełożona bitą śmietaną. Domownicy zawsze przypominają mi, że musi się pojawić na świątecznym stole.
0
0 / 0
Jak co roku w naszym domu stają dwie choinki. Jedna z nich stoi na świątecznym stole. Jest jego ozdobą, a także słodkim deserem utrzymanym w świątecznym klimacie, który bardzo szybko znika! To choinka wykonana z piernika przełożona bitą śmietaną. Domownicy zawsze przypominają mi, że musi się pojawić na świątecznym stole.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g margaryna mleczna
1 szkl. miód
0.50 szkl. cukier
1 łyżka kakao decomorreno
1 szt. przyprawa do piernika
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
100 śmietanka kremowa 30%
0.50 szt. usztywniacz do bitej śmietany
1 łyżecz. kolorowa posypka
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Margarynę, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika rozpuszczam w rondelku.
Po ostygnięciu dodaje do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko. Zagniatam ciasto i schładzam w lodówce przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuje na grubość około 0,5 cm. Wycinam z niego gwiazdki o różnej wielkości. Każda kolejna nieco większa od poprzedniej. I tak do otrzymania około 9 różnych gwiazdek. Pieczemy przez około 13 minut w 180 stopniach.
Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijam minutę mikserem. Dodaje pół opakowania usztywniacza do śmietany oraz cukier puder. Miksuję jeszcze około 3 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Masą śmietanową przekładam gwiazdki piernikowe od największej do najmniejszej. Całość posypujemy kolorową posypką według uznania.