Example thumb
0

Składniki

2 Szklanki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
miód
0.5 Kostki
masło
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Stapiam pół kostki masła lub margaryny i dodaję 2 łyżki gorącego miodu.
  2. Mąkę mieszam z sodą i przyprawą do pierników, dodaję stopione masło z miodem.
  3. Następnie dodaję jajko i cukier.
  4. Wyrabiam ciasto na jednolitą masę…
  5. aż do momentu, gdy wszystkie składniki idealnie się połączą.
  6. Ciasto dzielę na części, wałkuję na grubość 5 mm i wycinam wzory. Uwaga: muszę także zrobić od razu dziurki do zawieszania (robię to zwykłą słomką do napojów). Ciastka układam na wysmarowanej tłuszczem blasze, smaruję roztrzepanym jajkiem, żeby się ładnie błyszczało i piekę w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut. Trzeba sprawdzać, bo jak piekarnik jest rozgrzany to mogą się spalić. Po wystudzeniu lukruję (kilka łyżek cukru pudru + wyciśnięty sok z cytryny – nie za rzadkie, nie za gęste, mnie się zazwyczaj lukier nie bardzo udaje;-))) ale i tak jest pysznie!

Opis

Co roku naszą choinkę ozdabiamy własnoręcznie robionymi pierniczkami. Przepis dostałam od koleżanki, która robi pierniczkowe cuda: domki, renifery z witrażykiem, dzwonki z mnóstwem małych podzwaniających janczarków… Kilka takich cudeniek zdobiło swego czasu i nasze drzewko, aż postanowiliśmy wziąć sprawy we własne ręce. Nasze pierniki są toporne, lukier spływa i nie chce tworzyć wąskich, ładnych stróżek, ale piernikowy zapach i zbliżające się święta wynagradzają niedoskonałości produkcji. Poza tym to niesamowita atrakcja dla dzieci. Jest dużo śmiechu i wtedy nawet nastolatki potrafią mówić ludzkim głosem. Większość wzorów wycinamy z kartek, chociaż mamy także foremki: dzwonek, szopka, gwiazda, księżyc itp. Mam fajny patent na witrażyk: otóż tłukę drobno landrynki, we wzorze robię dziurkę i tam wsypuję landrynkowy miał, który podczas pieczenia zamienia się w kolorowe szkiełko. Na choince, wśród lampek taki kolorowy podświetlony witraż wygląda bardzo świątecznie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!