Pierniki czeskie
m7
Szybkie i smaczne pierniki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
298
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Szybkie i smaczne pierniki.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3 łyżecz. soda oczyszczona
4 łyżecz. przyprawa do piernika
800 g lubella mąka puszysta uniwersalna
110 g miód
120 g masło
280 g cukier puder
140 g cukier puder
4 szt. jajko
1 szt. białko jaja kurzego
Przygotowanie
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać.
Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedną porcję robiłam po 2 h, drugą po 24h).
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby lukier był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
Ozdabiałam razem z córka, wyszo ponad 160 pierników.