Pierniki czeskie

m7
Pierniki czeskie

0

5 / 1

Szybkie i smaczne pierniki.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

3 łyżeczka soda oczyszczona

4 łyżeczka przyprawa do piernika

800 g lubella mąka puszysta uniwersalna

110 g miód

120 g masło

280 g cukier puder

140 g cukier puder

4 szt. jajko

1 szt. białko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać.

2

Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedną porcję robiłam po 2 h, drugą po 24h).

3

Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.

4

Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby lukier był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.

5

Ozdabiałam razem z córka, wyszo ponad 160 pierników.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły