Pierniki czeskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniki czeskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974317132.jpeg&w=3840&q=75)
Szybkie i smaczne pierniki.
0
5 / 1
Szybkie i smaczne pierniki.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3 łyżecz. soda oczyszczona
4 łyżecz. przyprawa do piernika
800 g lubella mąka puszysta uniwersalna
110 g miód
120 g masło
280 g cukier puder
140 g cukier puder
4 szt. jajko
1 szt. białko jaja kurzego
Przygotowanie
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać.
Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedną porcję robiłam po 2 h, drugą po 24h).
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby lukier był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
Ozdabiałam razem z córka, wyszo ponad 160 pierników.