Example thumb
0

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżeczki
kakao w proszku
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Sztuki
Lukier
1 Łyżka
przyprawa do piernika
60 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
15 Dekagramów
miód pszczeli
10 Dekagramów
cukier
12.5 Dekagrama
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Miód przełożyć do garnuszka, dodać przyprawę do pierników, masło, cukier, całość zagotować i przestudzić.
  2. Następnie mąkę połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Można je delikatnie podsypać mąką.
  3. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego pierniczki, układać je na blaszce i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  4. Pierniki można posmarować rozmąconym białkiem jaja, będą się wówczas ładnie błyszczeć.
  5. Pierniczki po wystudzeniu można dowolnie polukrować.

Opis

Pierniki, które zawsze robię na choinkę.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!