Pierniki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975927041.jpeg&w=3840&q=75)
Pierniki, które idealnie nadają się na choinkę. Niezwykle aromatyczne i smaczne.
0
0 / 0
Pierniki, które idealnie nadają się na choinkę. Niezwykle aromatyczne i smaczne.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. kakao decomorreno
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. lukier
1 łyżka przyprawa do piernika
60 dag. mąka pszenna tortowa lubella
15 dag. miód pszczeli
10 dag. cukier
12.50 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Miód przełożyć do garnuszka, dodać przyprawę do pierników, masło, cukier, całość zagotować i przestudzić.
Następnie mąkę połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Można je delikatnie podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego pierniczki, układać je na blaszce i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Pierniki można posmarować rozmąconym białkiem jaja, będą się wówczas ładnie błyszczeć.
Pierniczki po wystudzeniu można dowolnie polukrować.