Example thumb
0

Składniki

800 Gramów
mąka
300 Gramów
cukier puder
100 Gramów
orzechy włoskie
10 Gramów
soda oczyszczona
200 Gramów
masło
0.3 Szklanki
miód
4 Sztuki
jajko
2 Łyżki
kakao
2 Łyżki
Przyprawa korzenna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Margarynę, cukier puder i miód ucieramy na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy 6-8 minut w temp. około 200 stopni. Wystudzone pierniczki udekorowane sa lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklanke cukru pudru. Do koloryzacji uzyte zostały barwniki Wiltona

Opis

Pierniki świąteczne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!