Pierniki
m7
Boże Narodzenie bez pierników i ich zapachu nie jest takie samo. Przedstawiamy przepis na świąteczne pierniczki, które są pyszne i pachną obłędnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
562
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Boże Narodzenie bez pierników i ich zapachu nie jest takie samo. Przedstawiamy przepis na świąteczne pierniczki, które są pyszne i pachną obłędnie.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
800 g lubella mąka puszysta uniwersalna
300 g cukier puder
100 g orzechy włoskie
10 g soda oczyszczona
200 g masło
0.30 szkl. miód
4 szt. jajko
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka przyprawa korzenna
Przygotowanie
Margarynę, cukier puder i miód ucieramy na gładką masę. Gdy masa jest jednolita, dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy 6-8 minut w temp. około 200 stopni C.
Wystudzone pierniczki można udekorować lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklankę cukru pudru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
562
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.