Pierniki

m7
Pierniki

0

0 / 0

Boże Narodzenie bez pierników i ich zapachu nie jest takie samo. Przedstawiamy przepis na świąteczne pierniczki, które są pyszne i pachną obłędnie.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

800 g lubella mąka puszysta uniwersalna

300 g cukier puder

100 g orzechy włoskie

10 g soda oczyszczona

200 g masło

0.30 szkl. miód

4 szt. jajko

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka przyprawa korzenna

Przygotowanie


1

Margarynę, cukier puder i miód ucieramy na gładką masę. Gdy masa jest jednolita, dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

2

W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy 6-8 minut w temp. około 200 stopni C.

3

Wystudzone pierniczki można udekorować lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklankę cukru pudru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły