0

Składniki

1066.56 Grama
mąka
400 Gramów
cukier puder
133.28 Grama
orzechy włoskie
13.44 Grama
soda oczyszczona
266.56 Grama
masło
0.48 Szklanki
miód
5.28 Sztuki
jajko
2.72 Łyżki
kakao
2.72 Łyżki
Przyprawa korzenna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Margarynę, cukier puder i miód ucieramy na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy 6-8 minut w temp. około 200 stopni. Wystudzone pierniczki udekorowane sa lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklanke cukru pudru. Do koloryzacji uzyte zostały barwniki Wiltona

Opis

Pierniki świąteczne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!