Piernik z wiśniami
eluchap
Nie tylko piernik z bakaliami smakuje wspaniale, ale i z owocami. Ten z wiśniami to uczta dla podniebienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
257
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nie tylko piernik z bakaliami smakuje wspaniale, ale i z owocami. Ten z wiśniami to uczta dla podniebienia.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 łyżecz. soda oczyszczona
400 g mąka lubella wrocławska
250 g cukier
120 g margaryna zwykła
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. przyprawa do piernika
2 szt. polewa czekoladowa
4 łyżka powidła śliwkowe łowicz
2 łyżka kakao decomorreno
0.50 kg wiśnie
Przygotowanie
Ciasto: Margarynę roztopić i ostudzić.
Jaja z cukrem ubić mikserem.
Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, wsypać przyprawę do piernika.
Mieszając dodawać powidła.
Dodać wiśnie.
Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28x25
Upiec ciasto w 180 st. przez 45 min.
Polewa: Rozpuścić czekoladę z 3 łyżkami mleka. Polać nią ciasto po ostygnięciu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
257
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.