Piernik z wiśniami

eluchap
Piernik z wiśniami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Nie tylko piernik z bakaliami smakuje wspaniale, ale i z owocami. Ten z wiśniami to uczta dla podniebienia.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 łyżecz. soda oczyszczona

400 g mąka lubella wrocławska

250 g cukier

120 g margaryna zwykła

1 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. przyprawa do piernika

2 szt. polewa czekoladowa

4 łyżka powidła śliwkowe łowicz

2 łyżka kakao decomorreno

0.50 kg wiśnie

Przygotowanie


Ciasto: Margarynę roztopić i ostudzić.

Jaja z cukrem ubić mikserem.

Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, wsypać przyprawę do piernika.

Mieszając dodawać powidła.

Dodać wiśnie.

Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28x25

Upiec ciasto w 180 st. przez 45 min.

Polewa: Rozpuścić czekoladę z 3 łyżkami mleka. Polać nią ciasto po ostygnięciu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

257

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły