Piernik z suszonymi śliwkami

decomorreno
Piernik z suszonymi śliwkami

0

3.8 / 5

Aromatyczny, lekko wilgotny, korzenny piernik z powidłami, suszonymi śliwkami i kakao DecoMorreno. Intensywnie aromatyczny i rozpływający się w ustach.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g cukier brązowy

130 g masło

30 g soda oczyszczona

80 g kakao decomorreno

20 g przyprawa do piernika

250 g miód

250 maślanka

2 szt. jaja l

1 opak. powidła śliwkowe łowicz

300 g śliwki suszone

500 kawa

100 g czekolada

50 g masło

Przygotowanie


1

Śliwki namocz w kawie.

2

Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika przesiej do jednej miski.

3

W garnku rozpuść masło, pozostaw do ostygnięcia.

4

Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę.

5

Dodaj miód i zmiksuj do połączenia składników.

6

Dodaj roztopione masło i zmiksuj do połączenia składników. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj suche składniki, zmiksuj.

7

Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.

8

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 30 min, do "suchego patyczka".

9

Śliwki odcedź i przekrój na pół.

10

Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia

11

Po ostygnięciu ciasto przekrój na dwie części. Spodni blat posmaruj konfiturami. Nałóż warstwę śliwek. Przykryj drugim blatem.

12

Wierzch ciasta polej czekoladą.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły