Piernik z suszonymi śliwkami

Kakao DecoMorreno

Piernik z suszonymi śliwkami to intensywne, korzenne ciasto z dodatkiem kawy, miodu i kakao. Jest wyrazisty, wilgotny i aromatyczny, a przełożenie powidłami i miękkimi śliwkami nadaje mu głębszy smak. To dobry wybór na zimę, święta i wszystkie okazje, kiedy masz ochotę na mocno korzenne, konkretne ciasto, które długo zachowuje świeżość.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4 / 6
Oceń!
Piernik z suszonymi śliwkami to intensywne, korzenne ciasto z dodatkiem kawy, miodu i kakao. Jest wyrazisty, wilgotny i aromatyczny, a przełożenie powidłami i miękkimi śliwkami nadaje mu głębszy smak. To dobry wybór na zimę, święta i wszystkie okazje, kiedy masz ochotę na mocno korzenne, konkretne ciasto, które długo zachowuje świeżość.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżka przyprawa do piernika
120 g masło
2 szt. jaja
120 g cukier trzcinowy
120 ml miód
150 ml maślanka
80 ml kawa espresso
Nadzienie
150 g suszone śliwki
2 łyżka kawa espresso
150 g powidła śliwkowe łowicz
Polewa
80 g gorzka czekolada
40 g masło
Przygotowanie
Namaczanie śliwek
Śliwki zalej gorącą kawą i odstaw na minimum 15 minut.
Odcedź i przekrój na połówki.
Przygotowanie suchych składników
Przesiej mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.
Wymieszaj i odstaw.
Przygotowanie masy piernikowej
W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj miód i zmiksuj.
Wlej roztopione masło i zmiksuj tylko do połączenia.
Dodawaj stopniowo suche składniki, miksując na najmniejszych obrotach.
Na koniec dodaj maślankę i wymieszaj szpatułką — ciasto powinno być gęste, ale lejące.
Porada:
Jeśli masa wyda Ci się zbyt gęsta, dodaj jeszcze 1–2 łyżki maślanki.
Pieczenie
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto i wyrównaj wierzch.
Piecz w 180°C przez 30–40 minut, do suchego patyczka.
Wystudź całkowicie przed przekrojeniem.
Przełożenie piernika
Przekrój ciasto na pół wzdłuż.
Dolny blat posmaruj powidłami.
Ułóż namoczone śliwki.
Przykryj drugim blatem.
Polewa
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
Wymieszaj do gładkości i lekko ostudź.
Polej równomiernie wierzch piernika.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
265
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka