Piernik z suszonymi śliwkami

decomorreno

Aromatyczny, lekko wilgotny, korzenny piernik z powidłami, suszonymi śliwkami i kakao DecoMorreno. Intensywnie aromatyczny i rozpływający się w ustach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 5
Aromatyczny, lekko wilgotny, korzenny piernik z powidłami, suszonymi śliwkami i kakao DecoMorreno. Intensywnie aromatyczny i rozpływający się w ustach.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g cukier brązowy
130 g masło
30 g soda oczyszczona
80 g kakao decomorreno
20 g przyprawa do piernika
250 g miód
250 maślanka
2 szt. jaja l
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
300 g śliwki suszone
500 kawa
100 g czekolada
50 g masło
Przygotowanie
Śliwki namocz w kawie.
Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika przesiej do jednej miski.
W garnku rozpuść masło, pozostaw do ostygnięcia.
Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę.
Dodaj miód i zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj roztopione masło i zmiksuj do połączenia składników. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj suche składniki, zmiksuj.
Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 30 min, do "suchego patyczka".
Śliwki odcedź i przekrój na pół.
Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia
Po ostygnięciu ciasto przekrój na dwie części. Spodni blat posmaruj konfiturami. Nałóż warstwę śliwek. Przykryj drugim blatem.
Wierzch ciasta polej czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka