Piernik z powidłami piernikowym

maspexdigital
Piernik z powidłami piernikowym

0

4.1 / 11

W święta nie ma nic lepszego od pysznego, wilgotnego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi. Dzięki temu przepisowi szybko i sprawnie zrobisz piernik swoich marzeń!

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g powidła śliwkowe łowicz z piernikową nutą

2 szkl. mąka pszenna lubella

2 łyżka kakao decomorreno

1 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier puder

0.50 szkl. miód

0.75 szkl. olej rzepakowy

1 szt. jajko

2 łyżka przyprawa do piernika

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. bułka tarta

1 szczyp. sól

1 łyżecz. masło

100 g gorzka czekolada

1 łyżecz. cukier puder

5 łyżka mleko

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przyprawę piernikową, cukier i miód. Podgrzewamy na małym ogniu przez 2 minuty. Lekko studzimy, a następnie miksujemy z jajkiem, mlekiem, 3 łyżkami powideł piernikowych i kakao.

2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika. Przesiewamy do miski i miksujemy.

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do keksówki. Piernik pieczemy przez ok. 50 minut. Studzimy.

4

Przestudzony piernik kroimy na pół i przekładamy powidłem piernikowym.

5

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z cukrem pudrem, mlekiem i masłem. Polewamy piernik po całości.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły