Piernik z powidłami piernikowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Piernik z powidłami piernikowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975210629.jpeg&w=3840&q=75)
W święta nie ma nic lepszego od pysznego, wilgotnego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi. Dzięki temu przepisowi szybko i sprawnie zrobisz piernik swoich marzeń!
0
4.1 / 11
W święta nie ma nic lepszego od pysznego, wilgotnego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi. Dzięki temu przepisowi szybko i sprawnie zrobisz piernik swoich marzeń!
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g powidła śliwkowe łowicz z piernikową nutą
2 szkl. mąka pszenna lubella
2 łyżka kakao decomorreno
1 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier puder
0.50 szkl. miód
0.75 szkl. olej rzepakowy
1 szt. jajko
2 łyżka przyprawa do piernika
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. bułka tarta
1 szczyp. sól
1 łyżecz. masło
100 g gorzka czekolada
1 łyżecz. cukier puder
5 łyżka mleko
1 łyżka masło
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przyprawę piernikową, cukier i miód. Podgrzewamy na małym ogniu przez 2 minuty. Lekko studzimy, a następnie miksujemy z jajkiem, mlekiem, 3 łyżkami powideł piernikowych i kakao.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika. Przesiewamy do miski i miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do keksówki. Piernik pieczemy przez ok. 50 minut. Studzimy.
Przestudzony piernik kroimy na pół i przekładamy powidłem piernikowym.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z cukrem pudrem, mlekiem i masłem. Polewamy piernik po całości.