Piernik z masą serową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Piernik z masą serową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974429031.jpeg&w=3840&q=75)
Piernik z masą serową to ciekawe połączenie, którym zaskoczyć swoich bliskich. Przepis sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale i na długie, jesienne wieczory. Smacznego.
0
0 / 0
Piernik z masą serową to ciekawe połączenie, którym zaskoczyć swoich bliskich. Przepis sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale i na długie, jesienne wieczory. Smacznego.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 kg ser biały
1 łyżecz. soda oczyszczona
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. budyń śmietankowy
3 łyżka miód
5 dag. margaryna zwykła
10 dag. margaryna light
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Miód z cukrem i margaryną roztopić i ostudzić.
Dodać jaja.
Wsypać mąkę z sodą i zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części. Upiec w lekko nagrzanym piekarniku osobno. Ser zmielić.
Margarynę rozpuścić i dodać ser, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy.
Podsmażyć na wolnym ogniu aż się masa rozrzedzi.
Budynie rozrobić z mlekiem i dodać do masy.
Zagotować. Gorącą masą przełożyć placki.