Piernik z jabłkiem

m7
Piernik z jabłkiem

0

0 / 0

Jest to świąteczne wydanie piernika - trochę innego, niż zwykle, ale równie dobrego!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

100 miód

0.50 łyżeczka cynamon

0.50 szkl. cukier

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

0.75 szkl. olej

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. przyprawa do piernika

1 szt. proszek do pieczenia

3 szt. jabłko

1 szt. galaretka cytrynowa

2 łyżka śmietana 18%

10 dek. masło

10 dek. cukier

15 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Wykonać galaretkę wg przepisu na opakowaniu(stosując 300 ml wody). Zostawić do przestudzenia.

2

jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać miód (lub cukier) i nadal ubijać. Dodać wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać. Porcjami wlewać olej, dodać śmietanę.

3

jeżeli zastosujemy kruszonkę: produkty wymieszać ze sobą i ugnieść, jak na kruszonkę.

4

ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę (20x30). Na cieście ułożyć pokrojone jabłka i ewentualnie obsypać kruszonką. Piec w 170 st. C przez ok. 40 minut.

5

przestudzone ciasto polać zastygającą galaretką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły