0

Składniki

100 Mililitrów
miód
0.5 Łyżeczki
cynamon
0.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
0.75 Szklanki
olej
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
jabłko
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
2 Łyżki
śmietana 18%
10 Dekagramów
masło extra
10 Dekagramów
cukier
15 Dekagramów
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wykonać galaretkę wg przepisu na opakowaniu(stosując 300 ml wody). Zostawić do przestudzenia.
  2. jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać miód (lub cukier) i nadal ubijać. Dodać wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać. Porcjami wlewać olej, dodać śmietanę.
  3. jeżeli zastosujemy kruszonkę: produkty wymieszać ze sobą i ugnieść, jak na kruszonkę.
  4. ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę (20x30). Na cieście ułożyć pokrojone jabłka i ewentualnie obsypać kruszonką. Piec w 170 st. C przez ok. 40 minut.
  5. przestudzone ciasto polać zastygającą galaretką.

Opis

Jest to świąteczne wydanie piernika - trochę innego, niż zwykle, ale równie dobrego!

Podobne przepisy

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Pierniczki

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pierniczki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Piernik z jabłkami i orzechami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Piernik z jabłkami i orzechami

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Przepis
Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!