0

Składniki

100 Mililitrów
miód
0.5 Łyżeczki
cynamon
0.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
0.75 Szklanki
olej
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
jabłko
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
2 Łyżki
śmietana 18%
10 Dekagramów
masło extra
10 Dekagramów
cukier
15 Dekagramów
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wykonać galaretkę wg przepisu na opakowaniu(stosując 300 ml wody). Zostawić do przestudzenia.
  2. jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać miód (lub cukier) i nadal ubijać. Dodać wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać. Porcjami wlewać olej, dodać śmietanę.
  3. jeżeli zastosujemy kruszonkę: produkty wymieszać ze sobą i ugnieść, jak na kruszonkę.
  4. ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę (20x30). Na cieście ułożyć pokrojone jabłka i ewentualnie obsypać kruszonką. Piec w 170 st. C przez ok. 40 minut.
  5. przestudzone ciasto polać zastygającą galaretką.

Opis

Jest to świąteczne wydanie piernika - trochę innego, niż zwykle, ale równie dobrego!

Podobne przepisy

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Babka wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Knedle ze śliwkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Knedle ze śliwkami

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z truskawkami i malinową pianką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!