Piernik z jabłkiem

m7
Piernik z jabłkiem

0

0 / 0

Jest to świąteczne wydanie piernika - trochę innego, niż zwykle, ale równie dobrego!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

100 miód

0.50 łyżecz. cynamon

0.50 szkl. cukier

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

0.75 szkl. olej

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. przyprawa do piernika

1 szt. proszek do pieczenia

3 szt. jabłko

1 szt. galaretka cytrynowa

2 łyżka śmietana 18%

10 dag. masło

10 dag. cukier

15 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Wykonać galaretkę wg przepisu na opakowaniu(stosując 300 ml wody). Zostawić do przestudzenia.

2

jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać miód (lub cukier) i nadal ubijać. Dodać wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać. Porcjami wlewać olej, dodać śmietanę.

3

jeżeli zastosujemy kruszonkę: produkty wymieszać ze sobą i ugnieść, jak na kruszonkę.

4

ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę (20x30). Na cieście ułożyć pokrojone jabłka i ewentualnie obsypać kruszonką. Piec w 170 st. C przez ok. 40 minut.

5

przestudzone ciasto polać zastygającą galaretką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

242

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły