Piernik z jabłkiem
m7
0
0 / 0
0
Jest to świąteczne wydanie piernika - trochę innego, niż zwykle, ale równie dobrego!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
100 miód
0.50 łyżeczka cynamon
0.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
0.75 szkl. olej
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. przyprawa do piernika
1 szt. proszek do pieczenia
3 szt. jabłko
1 szt. galaretka cytrynowa
2 łyżka śmietana 18%
10 dek. masło
10 dek. cukier
15 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Wykonać galaretkę wg przepisu na opakowaniu(stosując 300 ml wody). Zostawić do przestudzenia.
jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać miód (lub cukier) i nadal ubijać. Dodać wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać. Porcjami wlewać olej, dodać śmietanę.
jeżeli zastosujemy kruszonkę: produkty wymieszać ze sobą i ugnieść, jak na kruszonkę.
ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę (20x30). Na cieście ułożyć pokrojone jabłka i ewentualnie obsypać kruszonką. Piec w 170 st. C przez ok. 40 minut.
przestudzone ciasto polać zastygającą galaretką.