0

Składniki

100 Mililitrów
miód
0.5 Łyżeczki
cynamon
0.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
0.75 Szklanki
olej
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
jabłko
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
2 Łyżki
śmietana 18%
10 Dekagramów
masło extra
10 Dekagramów
cukier
15 Dekagramów
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wykonać galaretkę wg przepisu na opakowaniu(stosując 300 ml wody). Zostawić do przestudzenia.
  2. jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać miód (lub cukier) i nadal ubijać. Dodać wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać. Porcjami wlewać olej, dodać śmietanę.
  3. jeżeli zastosujemy kruszonkę: produkty wymieszać ze sobą i ugnieść, jak na kruszonkę.
  4. ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę (20x30). Na cieście ułożyć pokrojone jabłka i ewentualnie obsypać kruszonką. Piec w 170 st. C przez ok. 40 minut.
  5. przestudzone ciasto polać zastygającą galaretką.

Opis

Jest to świąteczne wydanie piernika - trochę innego, niż zwykle, ale równie dobrego!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!