Piernik z herbatą

przydatek.aneta

Przepyszny i pachnący piernik z masą z kaszy manny. Nasączone herbatą ciasto jest miękkie i lekko wilgotne. Idealny wypiek świąteczny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
509
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszny i pachnący piernik z masą z kaszy manny. Nasączone herbatą ciasto jest miękkie i lekko wilgotne. Idealny wypiek świąteczny.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. miód
1 szkl. olej rzepakowy
1 szkl. mocna herbata
4 szt. jajka kurze całe
1 szkl. cukier
2 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. przyprawa do piernika
6 łyżka kasza manna lubella
0.50 l mleko
1 szkl. cukier
1 kostka masło
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wraz z pozostałymi składnikami na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. By być bliżej idei Zero Waste zamiast wyrzucać skorupki po jajkach do kosza możemy je dokładnie rozdrobnić i użyć jako nawozu do podłoża przed zasadzeniem rośliny lub posypać podłoże wokół rośliny.
Ubijamy białka, a następnie dodajemy do wyrobionego ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy oddzielnie po 40 minut w temp 150 stopni w dużej prostokątnej blaszce.
W celu przygotowania masy zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło stopniowo dodając po łyżce ostudzonej kaszy manny. Gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.
Upieczone i ostudzone placki przekładamy masą i wkładamy do lodówki na noc. Dzięki temu na drugi dzień ciasto jest niezwykle miękkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
509
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.