Piernik z herbatą

przydatek.aneta
Piernik z herbatą

0

0 / 0

Przepyszny i pachnący piernik z masą z kaszy manny. Nasączone herbatą ciasto jest miękkie i lekko wilgotne. Idealny wypiek świąteczny.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. miód

1 szkl. olej rzepakowy

1 szkl. mocna herbata

4 szt. jajka kurze całe

1 szkl. cukier

2 łyżeczka soda oczyszczona

1 szt. przyprawa do piernika

6 łyżka kasza manna lubella

0.50 l mleko

1 szkl. cukier

1 kost. masło

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wraz z pozostałymi składnikami na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. By być bliżej idei Zero Waste zamiast wyrzucać skorupki po jajkach do kosza możemy je dokładnie rozdrobnić i użyć jako nawozu do podłoża przed zasadzeniem rośliny lub posypać podłoże wokół rośliny.

2

Ubijamy białka, a następnie dodajemy do wyrobionego ciasta i delikatnie mieszamy.

3

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy oddzielnie po 40 minut w temp 150 stopni w dużej prostokątnej blaszce.

4

W celu przygotowania masy zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

5

Miksujemy masło stopniowo dodając po łyżce ostudzonej kaszy manny. Gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.

6

Upieczone i ostudzone placki przekładamy masą i wkładamy do lodówki na noc. Dzięki temu na drugi dzień ciasto jest niezwykle miękkie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły