Piernik z Czekodżemem Śliwka z belgijską czekoladą
maspexdigital
Sprawdzony przepis na najlepszy, pyszny piernik.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1384
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
130
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Sprawdzony przepis na najlepszy, pyszny piernik.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna lubella
2 szt. jajko
1 szkl. mleko
0.33 szkl. cukier
125 dag. masło
2 łyżka miód
4 łyżka czekodżem śliwkowy łowicz
1 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
W rondelku zagotować mleko z masłem, cukrem oraz kakao i ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z 2 łyżkami Czekodżemu śliwkowego Łowicz oraz miodem i połączyć.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.
Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut.
Wierzch zwieńczyć 2 łyżkami Czekodżemu śliwkowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1384
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
130
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.