Piernik wilgotny

BogusiaTatar
Piernik wilgotny

0

0 / 0

Piernik ten uwielbia cała rodzina. Często również piekę go po świętach ponownie, gdy w lodówce zalegają pootwierane czekoladowe słodycze, a bakalie zostały po innych wypiekach. Wszystko to należy wykorzystać by nie zjełczało.

19

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka kakao decomorreno

1 szkl. cukier

110 olej rzepakowy uniwersalny

110 jogurt grecki

110 mleko uht 3,2%

50 g czekolada

2 łyżka dżem

2 łyżeczka soda oczyszczona

20 g cukier wanilinowy

2 łyżka rodzynki

10 szt. orzechy laskowe

2 łyżka płatki migdałowe

1 szt. przyprawa do piernika

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka margaryna mleczna

1 łyżka cukier

2 łyżka mleko uht 3,2%

Przygotowanie


1

Wykonanie jest bardzo proste. Łączymy składniki w dwóch miskach - suche i mokre osobno, po czym je na koniec ze sobą łaczymy.

2

Dodajemy pokrojone rodzynki, pokruszone orzechy i startą na grubych oczkach czekoladę. Tanio, szybko i bardzo smacznie z produktów, które są zawsze w domu.

3

Polewa: Wszystkie składniki dajemy do garnka. Czekamy aż całość się połączy cały czas mieszając. Jeśli jest za gęsta dolewamy mleka. Polewamy ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły