Piernik wilgotny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
BogusiaTatar
![Piernik wilgotny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975878153.jpeg&w=3840&q=75)
Piernik ten uwielbia cała rodzina. Często również piekę go po świętach ponownie, gdy w lodówce zalegają pootwierane czekoladowe słodycze, a bakalie zostały po innych wypiekach. Wszystko to należy wykorzystać by nie zjełczało.
0
0 / 0
Piernik ten uwielbia cała rodzina. Często również piekę go po świętach ponownie, gdy w lodówce zalegają pootwierane czekoladowe słodycze, a bakalie zostały po innych wypiekach. Wszystko to należy wykorzystać by nie zjełczało.
19
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka kakao decomorreno
1 szkl. cukier
110 olej rzepakowy uniwersalny
110 jogurt grecki
110 mleko uht 3,2%
50 g czekolada
2 łyżka dżem
2 łyżecz. soda oczyszczona
20 g cukier wanilinowy
2 łyżka rodzynki
10 szt. orzechy laskowe
2 łyżka płatki migdałowe
1 szt. przyprawa do piernika
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka margaryna mleczna
1 łyżka cukier
2 łyżka mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Wykonanie jest bardzo proste. Łączymy składniki w dwóch miskach - suche i mokre osobno, po czym je na koniec ze sobą łaczymy.
Dodajemy pokrojone rodzynki, pokruszone orzechy i startą na grubych oczkach czekoladę. Tanio, szybko i bardzo smacznie z produktów, które są zawsze w domu.
Polewa: Wszystkie składniki dajemy do garnka. Czekamy aż całość się połączy cały czas mieszając. Jeśli jest za gęsta dolewamy mleka. Polewamy ciasto.