Piernik toruński

m7
Piernik toruński

0

0 / 0

Piernik można udekorować bakaliami lub polać czekoladą. Musi poleżakować co najmniej 4 dni by skruszeć.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

25 spirytus

0.50 kg miód

1 kg mąka żytnia

1 łyżeczka soda oczyszczona

0.50 szkl. bakalie

2 szt. goździki

1 szt. jaja kurze całe

0.50 łyżka cynamon

Przygotowanie


1

Miód podgrzewamy w garnku z przyprawami i dodajemy do mąki.

2

Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.

3

Do masy dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w wodzie, jajko spirytus i dalej wyraniamy.

4

Ciasto ma być twarde. Lekko gumiaste.

5

Na koniec dajemy bakalie.

6

Ciasto wykładamy na posmarowaną blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C.

7

Twarde ciasto kruszeje po 4 dniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły