0

Składniki

25 Mililitrów
spirytus
0.5 Kilograma
miód
1 Kilogram
Mąka żytnia
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
0.5 Szklanki
Bakalie
2 Sztuki
goździki
1 Sztuka
jaja kurze całe
0.5 Łyżki
cynamon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Miód podgrzewamy w garnku z przyprawami i dodajemy do mąki.
  2. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Do masy dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w wodzie, jajko spirytus i dalej wyraniamy.
  4. Ciasto ma być twarde. Lekko gumiaste.
  5. Na koniec dajemy bakalie.
  6. Ciasto wykładamy na posmarowaną blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C.
  7. Twarde ciasto kruszeje po 4 dniach.

Opis

Piernik można udekorować bakaliami lub polać czekoladą. Musi poleżakować co najmniej 4 dni by skruszeć.

Podobne przepisy

Pączusie

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączusie

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Piernik z jabłkami i orzechami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Piernik z jabłkami i orzechami

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Przepis
Łatwy Do 15 min
Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!