0

Składniki

25 Mililitrów
spirytus
0.5 Kilograma
miód
1 Kilogram
Mąka żytnia
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
0.5 Szklanki
Bakalie
2 Sztuki
goździki
1 Sztuka
jaja kurze całe
0.5 Łyżki
cynamon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Miód podgrzewamy w garnku z przyprawami i dodajemy do mąki.
  2. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Do masy dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w wodzie, jajko spirytus i dalej wyraniamy.
  4. Ciasto ma być twarde. Lekko gumiaste.
  5. Na koniec dajemy bakalie.
  6. Ciasto wykładamy na posmarowaną blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C.
  7. Twarde ciasto kruszeje po 4 dniach.

Opis

Piernik można udekorować bakaliami lub polać czekoladą. Musi poleżakować co najmniej 4 dni by skruszeć.

Podobne przepisy

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Łatwy Do 20 min.

Budyń jaglany z dżemem truskawkowym

Średni Do 1 godz.

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Dyniowo-cynamonowe gofry z serkiem i dżemem cytrusowym

Łatwy Do 20 min.

Jaglany budyń z dżemem z róży

Łatwy Do 40 min.

Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach

Łatwy Do 40 min.

Keks

Łatwy Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!