Piernik toruński
m7
Piernik można udekorować bakaliami lub polać czekoladą. Musi poleżakować co najmniej 4 dni by skruszeć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5471
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
1209
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piernik można udekorować bakaliami lub polać czekoladą. Musi poleżakować co najmniej 4 dni by skruszeć.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
25 spirytus
0.50 kg miód
1 kg mąka żytnia
1 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 szkl. bakalie
2 szt. goździki
1 szt. jaja kurze całe
0.50 łyżka cynamon
Przygotowanie
Miód podgrzewamy w garnku z przyprawami i dodajemy do mąki.
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
Do masy dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w wodzie, jajko spirytus i dalej wyraniamy.
Ciasto ma być twarde. Lekko gumiaste.
Na koniec dajemy bakalie.
Ciasto wykładamy na posmarowaną blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C.
Twarde ciasto kruszeje po 4 dniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5471
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
1209
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.