Piernik świąteczny z powidłami

borowiecj
Piernik świąteczny z powidłami

0

0 / 0

Święta bez piernika odbyć się nie mogą. Niezwykle smaczny bo pełen bakalii, ale też przełożony powidłami z domieszką kakao, które nadaje czekoladowy smak. Piernik zrobiłam w duchu zero waste - orzechy osobiście zbierałam. Dodałam wszystkie bakalie, które zalegały w szafce. W każdym domu zapewne znajdą się niewykorzystane składniki, których jest za dużo, bądź za mało. Podobnie jest z niedojedzonym ciastem, brzegami, czy lekko przypalonym spodem. Zamiast wyrzucać zrobiłam piernikowe bajaderki dodając jako spoiwo pyszne powidła-śliwki węgierki. Nic się nie zmarnuje i super smakuje!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 kost. masło

2 łyżka miód

1 szkl. cukier

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka przyprawa do piernika

50 g powidła śliwkowe łowicz

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

50 dek. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Orzechy, suszone śliwki, żurawinę i rodzynki moczymy przez około godzinę.

2

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, przyprawę do piernika, kakao i podgrzewamy (nie gotujemy), co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

3

Jajka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę.

4

Suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem z ostudzoną masą. Dodajemy pianę z białek. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy.

5

Keksówkę o wym. 26x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.

6

Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami ze śliwki węgierki z Kakao DecoMorreno. Posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły