Piernik świąteczny z powidłami
borowiecj
Święta bez piernika odbyć się nie mogą. Niezwykle smaczny bo pełen bakalii, ale też przełożony powidłami z domieszką kakao, które nadaje czekoladowy smak. Piernik zrobiłam w duchu zero waste - orzechy osobiście zbierałam. Dodałam wszystkie bakalie, które zalegały w szafce. W każdym domu zapewne znajdą się niewykorzystane składniki, których jest za dużo, bądź za mało. Podobnie jest z niedojedzonym ciastem, brzegami, czy lekko przypalonym spodem. Zamiast wyrzucać zrobiłam piernikowe bajaderki dodając jako spoiwo pyszne powidła-śliwki węgierki. Nic się nie zmarnuje i super smakuje!
0
0 / 0
Święta bez piernika odbyć się nie mogą. Niezwykle smaczny bo pełen bakalii, ale też przełożony powidłami z domieszką kakao, które nadaje czekoladowy smak. Piernik zrobiłam w duchu zero waste - orzechy osobiście zbierałam. Dodałam wszystkie bakalie, które zalegały w szafce. W każdym domu zapewne znajdą się niewykorzystane składniki, których jest za dużo, bądź za mało. Podobnie jest z niedojedzonym ciastem, brzegami, czy lekko przypalonym spodem. Zamiast wyrzucać zrobiłam piernikowe bajaderki dodając jako spoiwo pyszne powidła-śliwki węgierki. Nic się nie zmarnuje i super smakuje!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 kostka masło
2 łyżka miód
1 szkl. cukier
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka przyprawa do piernika
50 g powidła śliwkowe łowicz
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
50 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Orzechy, suszone śliwki, żurawinę i rodzynki moczymy przez około godzinę.
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, przyprawę do piernika, kakao i podgrzewamy (nie gotujemy), co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę.
Suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem z ostudzoną masą. Dodajemy pianę z białek. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy.
Keksówkę o wym. 26x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami ze śliwki węgierki z Kakao DecoMorreno. Posypujemy cukrem pudrem.