Piernik świąteczny dojrzewający
MagdalenaKoczur
Piernik dojrzewający 4 tygodnie jest idealnym pomysłem na Boże Narodzenie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
648
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piernik dojrzewający 4 tygodnie jest idealnym pomysłem na Boże Narodzenie
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja l
15 dag. cukier
13 dag. masło
25 dag. miód gryczany
2 łyżecz. soda oczyszczona
60 mleko
0.50 łyżecz. sól
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
1 szkl. polewa kakaowa
4 łyżka płatki migdałowe
4 dag. przyprawa do piernika
Przygotowanie
Masło roztopić w rondelku dodać miód i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, sodę połączyć z mlekiem i dodać do wystygniętej masy. Połączyć wszystko z mąką, przyprawą do piernika i solą. Dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do szklanej misy i przykryć ściereczką na 4 tygodnie. Piec tydzień przed świętami.
Ciasto piec w temp. 170 st C. przez ok 60 min. Odstawić do wystygniecia. Przekroić wzdłuż na 3 części. Dolną część smarować czekodżemem śliwkowym, przykryć porcją ciasta i smarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem. Na wierzch wylać polewę czekoladową gotową lub zrobić własną. Posypać płatkami migdałowymi. Polewa: 100g masła + 100g cukru rozpuścić w rondelku. Dodać 4 łyżki mleka, wymieszać. Dodać 4 łyżki kakao Decomoreno i dokładnie wymieszać. Wylać na piernik do dekoracji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
648
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.