Piernik świąteczny dojrzewający

MagdalenaKoczur
Piernik świąteczny dojrzewający

0

0 / 0

Piernik dojrzewający 4 tygodnie jest idealnym pomysłem na Boże Narodzenie

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

50 dag. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja l

15 dag. cukier

13 dag. masło

25 dag. miód gryczany

2 łyżecz. soda oczyszczona

60 mleko

0.50 łyżecz. sól

1 opak. powidła śliwkowe łowicz

1 szkl. polewa kakaowa

4 łyżka płatki migdałowe

4 dag. przyprawa do piernika

Przygotowanie


1

Masło roztopić w rondelku dodać miód i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, sodę połączyć z mlekiem i dodać do wystygniętej masy. Połączyć wszystko z mąką, przyprawą do piernika i solą. Dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do szklanej misy i przykryć ściereczką na 4 tygodnie. Piec tydzień przed świętami.

2

Ciasto piec w temp. 170 st C. przez ok 60 min. Odstawić do wystygniecia. Przekroić wzdłuż na 3 części. Dolną część smarować czekodżemem śliwkowym, przykryć porcją ciasta i smarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem. Na wierzch wylać polewę czekoladową gotową lub zrobić własną. Posypać płatkami migdałowymi. Polewa: 100g masła + 100g cukru rozpuścić w rondelku. Dodać 4 łyżki mleka, wymieszać. Dodać 4 łyżki kakao Decomoreno i dokładnie wymieszać. Wylać na piernik do dekoracji.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

648

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły