0

Składniki

50 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Opakowanie
2 Sztuki
Jaja L
15 Dekagramów
cukier
13 Dekagramów
masło extra
25 Dekagramów
Miód gryczany
2 Łyżeczki
soda oczyszczona
60 Mililitrów
mleko
0.5 Łyżeczki
sól
1 Słoik
ingridient
Czekodżem Śliwkowy Łowicz
1 Szklanka
Polewa kakaowa
4 Łyżki
płatki migdałowe
4 Dekagramy
przyprawa do piernika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło roztopić w rondelku dodać miód i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, sodę połączyć z mlekiem i dodać do wystygniętej masy. Połączyć wszystko z mąką, przyprawą do piernika i solą. Dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do szklanej misy i przykryć ściereczką na 4 tygodnie. Piec tydzień przed świętami.
  2. Ciasto piec w temp. 170 st C. przez ok 60 min. Odstawić do wystygniecia. Przekroić wzdłuż na 3 części. Dolną część smarować czekodżemem śliwkowym, przykryć porcją ciasta i smarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem. Na wierzch wylać polewę czekoladową gotową lub zrobić własną. Posypać płatkami migdałowymi. Polewa: 100g masła + 100g cukru rozpuścić w rondelku. Dodać 4 łyżki mleka, wymieszać. Dodać 4 łyżki kakao Decomoreno i dokładnie wymieszać. Wylać na piernik do dekoracji.

Opis

Piernik dojrzewający 4 tygodnie jest idealnym pomysłem na Boże Narodzenie

Podobne przepisy

Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Kakaowa Babka Wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa Babka Wielkanocna

Sernik dyniowy na spodzie z brownie

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik dyniowy na spodzie z brownie

Babka wielkanocna z polewą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna z polewą

Eklerki z kremem czekoladowym

Przepis
Średni Do 1 godz
Eklerki z kremem czekoladowym

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!