Piernik staropolski dojrzewający

Łowicz
Piernik staropolski dojrzewający

0

0 / 0

Piernik staropolski, znany również jako piernik dojrzewający, to symbol świątecznej tradycji, który wymaga czasu, cierpliwości i serca. Jego przygotowanie rozpoczyna się kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, kiedy ciasto zaczyna dojrzewać, nabierając głębokiego smaku i aromatu. Gotowy piernik przełożony powidłami śliwkowymi najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty z miodem. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna lubella

500 g miód

250 g masło

250 g cukier trzcinowy

3 szt. jaja l

125 ml mleko

2 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. sól

50 g przyprawa do piernika

600 g powidła śliwkowe łowicz

Polewa czekoladowa

100 g czekolada gorzka

50 g masło

Przygotowanie


1

W rondelku rozpuść miód, masło i cukier na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.

2

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i przyprawę do piernika.

3

Do suchych składników wlej ostudzony miód z masłem, dodaj jajka i mleko z rozpuszczoną sodą oczyszczoną. Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Może być dość kleiste – to normalne.

4

Przełóż ciasto do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce (lodówka, spiżarnia). Pozostaw na 3-6 tygodnie.

5

Wyjmij dojrzewające ciasto z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby zmiękło. Podziel je na 2-3 równe części.

6

Rozwałkuj każdą część ciasta na grubość około 1 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-20 minut. Placki powinny być sprężyste i lekko wilgotne w środku.

7

Po wystudzeniu placków przełóż je grubą warstwą powideł śliwkowych. Złóż placki w jeden blok.

8

Owiń piernik folią spożywczą lub pergaminem i obciąż książkami lub deską, aby placki się skleiły. Przechowuj w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.

9

Rozpuść czekoladę z odrobiną masła i polej nią piernik. Wierzch możesz dodatkowo ozdobić posiekanymi orzechami.

10

Piernik najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przełożenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły