0

Składniki

1 Kilogram
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
2 Opakowania
3 Łyżeczki
soda oczyszczona
2 Szklanki
cukier
3 Sztuki
jajko
4 Sztuki
przyprawa do piernika
25 Dekagramów
smalec
10 Dekagramów
orzechy włoskie
10 Dekagramów
Skórka z pomarańczy
0.5 Kilograma
miód pszczeli
0.5 Łyżeczki
sól
0.5 Szklanki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Miód, cukier, smalec podgrzewamy, niemal do wrzenia, mieszamy, ostudzamy.
  2. Do chłodnej masy dodajemy pozostałe składniki:mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku,sol,przyprawy korzenne, ew.bakalie.
  3. Wyrabiamy.
  4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
  5. Po 2 tyg pieczemy ciasta.Możemy upiec np.połowę ciasta w keksówce a resztę podzielic na 3 częsci i upiec.Ciasto przekładamy powidłami i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.

Opis

Ciasto to robi się co najmniej miesiąc przed spozyciem.Jest pyszne!

Podobne przepisy

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z suszonymi śliwkami

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Przepis
Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!