Piernik staropolski
m7
Ciasto to robi się co najmniej miesiąc przed spozyciem.Jest pyszne!
0
0 / 0
Ciasto to robi się co najmniej miesiąc przed spozyciem.Jest pyszne!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżecz. soda oczyszczona
2 szkl. cukier
3 szt. jajko
4 szt. przyprawa do piernika
2 opak. powidła śliwkowe łowicz
25 dag. smalec
10 dag. orzechy włoskie
10 dag. skórka z pomarańczy
0.50 kg miód pszczeli
0.50 łyżecz. sól
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
Miód, cukier, smalec podgrzewamy, niemal do wrzenia, mieszamy, ostudzamy.
Do chłodnej masy dodajemy pozostałe składniki:mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku,sol,przyprawy korzenne, ew.bakalie.
Wyrabiamy.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
Po 2 tyg pieczemy ciasta.Możemy upiec np.połowę ciasta w keksówce a resztę podzielic na 3 częsci i upiec.Ciasto przekładamy powidłami i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.