Piernik staropolski

m7
Piernik staropolski

0

0 / 0

Ciasto to robi się co najmniej miesiąc przed spozyciem.Jest pyszne!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżeczka soda oczyszczona

2 szkl. cukier

3 szt. jajko

4 szt. przyprawa do piernika

2 opak. powidła śliwkowe łowicz

25 dek. smalec

10 dek. orzechy włoskie

10 dek. skórka z pomarańczy

0.50 kg miód pszczeli

0.50 łyżeczka sól

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


1

Miód, cukier, smalec podgrzewamy, niemal do wrzenia, mieszamy, ostudzamy.

2

Do chłodnej masy dodajemy pozostałe składniki:mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku,sol,przyprawy korzenne, ew.bakalie.

3

Wyrabiamy.

4

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie.

5

Po 2 tyg pieczemy ciasta.Możemy upiec np.połowę ciasta w keksówce a resztę podzielic na 3 częsci i upiec.Ciasto przekładamy powidłami i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły