Piernik staropolski

Łowicz
Piernik staropolski

Średnia 0 / 0

Oceń!

Piernik staropolski to ciasto pełne tradycji, aromatu przypraw korzennych i rodzinnej atmosfery. Jego sekret tkwi w dojrzewaniu – ciasto przygotowuje się kilka tygodni przed świętami, co nadaje mu głęboki smak i wilgotność. Przygotowanie piernika to prawdziwy rytuał, który wprowadza w magiczny nastrój świąt. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżecz. soda oczyszczona

2 szkl. cukier

3 szt. jajko

4 szt. przyprawa do piernika

2 opak. powidła śliwkowe łowicz

25 dag. smalec

10 dag. orzechy włoskie

10 dag. skórka z pomarańczy

0.50 kg miód pszczeli

0.50 łyżecz. sól

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


Miód, cukier i smalec podgrzewamy niemal do wrzenia. Mieszamy i studzimy.

Do chłodnej masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne, posiekane orzechy włoskie i skórkę z pomarańczy.

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na jednolite ciasto.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski lub naczynia kamionkowego, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.

Dojrzałe ciasto wyciągamy z lodówki lub chłodnego miejsca na 1-2 godziny przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

Dzielimy je na 2-3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 1 cm.

Rozwałkowane blaty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół bez termoobiegu) przez 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Blaty przekładamy powidłami śliwkowymi i obciążamy deseczką lub książką. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne 2-5 dni, aby piernik nabrał wilgoci.

Gotowy piernik dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

390

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły