PIERNIK SAM W DOMU
decomorreno
Film ,,Kevin sam w domu” - jest tak mocno zakorzeniony w naszej tradycji, jak pyszny piernik z powidłami. Bez nich, świąt nie będzie! A ten przepis wyjdzie każdemu - koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
565
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Film ,,Kevin sam w domu” - jest tak mocno zakorzeniony w naszej tradycji, jak pyszny piernik z powidłami. Bez nich, świąt nie będzie! A ten przepis wyjdzie każdemu - koniecznie wypróbuj!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
30 g kakao decomorreno
120 g masło
65 g cukier
45 śmietanka
0.50 szkl. powidła śliwkowe łowicz
350 g mąka pszenna
40 g kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
190 g cukier brązowy
40 g przyprawa do piernika
1 szczyp. sól
200 mleko
2 łyżka miód płynny
180 olej
50 espresso
Przygotowanie
Wyłóż papierem podłużną formę keksową (12x24cm).
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto - mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cukier oraz sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre - mleko, jajka, miód, olej oraz espresso.
Połącz wszystkie składniki ciasta razem i przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz w temp. 175 °C przez około 45 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, następnie wyjmij z formy. Po wystudzeni przekrój na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
Przygotuj polewę – w rondelku o grubym dnie podgrzewaj powoli wszystkie składniki, cały czas mieszając.
Gdy polewa połączy się dokładnie i udekoruj nią wierzch ciasta.
Posyp dodatkowo ulubionymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
565
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.