PIERNIK SAM W DOMU

decomorreno
PIERNIK SAM W DOMU

0

0 / 0

Film ,,Kevin sam w domu” - jest tak mocno zakorzeniony w naszej tradycji, jak pyszny piernik z powidłami. Bez nich, świąt nie będzie! A ten przepis wyjdzie każdemu - koniecznie wypróbuj!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

30 g kakao decomorreno

120 g masło

65 g cukier

45 śmietanka

0.50 szkl. powidła śliwkowe łowicz

350 g mąka pszenna

40 g kakao decomorreno

1 łyżecz. soda oczyszczona

190 g cukier brązowy

40 g przyprawa do piernika

1 szczyp. sól

200 mleko

2 łyżka miód płynny

180 olej

50 espresso

Przygotowanie


1

Wyłóż papierem podłużną formę keksową (12x24cm).

2

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto - mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cukier oraz sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

3

W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre - mleko, jajka, miód, olej oraz espresso.

4

Połącz wszystkie składniki ciasta razem i przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz w temp. 175 °C przez około 45 minut.

5

Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, następnie wyjmij z formy. Po wystudzeni przekrój na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.

6

Przygotuj polewę – w rondelku o grubym dnie podgrzewaj powoli wszystkie składniki, cały czas mieszając.

7

Gdy polewa połączy się dokładnie i udekoruj nią wierzch ciasta.

8

Posyp dodatkowo ulubionymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

9

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

565

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły