Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz

maspexdigital
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz

0

3.8 / 4

W każdym domu chociaż raz w roku pieczony jest piernik z powidłami śliwkowymi. Wypróbuj nasz fantastyczny przepis, z którego dowiesz się, jak upiec wilgotne, piernikowe ciasto z owocowym dodatkiem. Propozycja idealna na zimę, cudownie smakuje niezależnie od tego, czy na zewnątrz: deszcz, śnieg, upał, mróz.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

290 g powidła śliwkowe łowicz

100 g masło

110 g miód płynny

100 mleko uht 3,2%

200 g mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka przyprawa do piernika

100 g cukier drobny

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka cukier puder

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopią, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

2

Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.

3

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.

4

Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły