Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz
maspexdigital
W każdym domu chociaż raz w roku pieczony jest piernik z powidłami śliwkowymi. Wypróbuj nasz fantastyczny przepis, z którego dowiesz się, jak upiec wilgotne, piernikowe ciasto z owocowym dodatkiem. Propozycja idealna na zimę, cudownie smakuje niezależnie od tego, czy na zewnątrz: deszcz, śnieg, upał, mróz.
0
3.8 / 4
W każdym domu chociaż raz w roku pieczony jest piernik z powidłami śliwkowymi. Wypróbuj nasz fantastyczny przepis, z którego dowiesz się, jak upiec wilgotne, piernikowe ciasto z owocowym dodatkiem. Propozycja idealna na zimę, cudownie smakuje niezależnie od tego, czy na zewnątrz: deszcz, śnieg, upał, mróz.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
290 g powidła śliwkowe łowicz
100 g masło
110 g miód płynny
100 mleko uht 3,2%
200 g mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka przyprawa do piernika
100 g cukier drobny
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka cukier puder
1 szcz. sól
Przygotowanie
Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopią, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.
Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.