0

Składniki

1 Łyżeczka
soda oczyszczona
0.75 Kostki
masło
1 Szklanka
Bakalie
5 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
przyprawa do piernika
75 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
35 Dekagramów
miód
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. D o miski wsypać mąkę, dodać żółtka, wlać przestudzoną masę, sodę (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody), pianę ubitą z 5 białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko wymieszać.
  2. Formy natłuścić i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
  3. Upieczony piernik ostudzić, owinąć folią spożywczą i tak zostawić na co najmniej 4 dni, może być do 2 tygodni.
  4. Łyżkę cukru zrumienić na patelni, na niezbyt ciemny karmel i rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać miód, masło oraz przyprawę do piernika – to wszystko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, przestudzić.

Opis

Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika… Podaję przepis na dwie foremki keksowe.

Podobne przepisy

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Piernik

Średni Do 1 godz
Piernik

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciasto drożdżowe

Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!