Piernik kresowy
tyna
Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika. Przepis na dwie foremki keksowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
648
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika. Przepis na dwie foremki keksowe.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. soda oczyszczona
0.75 kostka masło
1 szkl. bakalie
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. przyprawa do piernika
75 dag. mąka pszenna tortowa
35 dag. miód
20 dag. cukier
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, wlać przestudzoną masę, sodę (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody), pianę ubitą z 5 białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko wymieszać.
Formy natłuścić i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Upieczony piernik ostudzić, owinąć folią spożywczą i tak zostawić na co najmniej 4 dni, może być do 2 tygodni.
Łyżkę cukru zrumienić na patelni, na niezbyt ciemny karmel i rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać miód, masło oraz przyprawę do piernika – to wszystko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, przestudzić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
648
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.