Piernik kresowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
tyna
![Piernik kresowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977133378.jpeg&w=3840&q=75)
Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika. Przepis na dwie foremki keksowe.
0
0 / 0
Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika. Przepis na dwie foremki keksowe.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. soda oczyszczona
0.75 kostka masło
1 szkl. bakalie
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. przyprawa do piernika
75 dag. mąka pszenna tortowa
35 dag. miód
20 dag. cukier
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, wlać przestudzoną masę, sodę (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody), pianę ubitą z 5 białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko wymieszać.
Formy natłuścić i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Upieczony piernik ostudzić, owinąć folią spożywczą i tak zostawić na co najmniej 4 dni, może być do 2 tygodni.
Łyżkę cukru zrumienić na patelni, na niezbyt ciemny karmel i rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać miód, masło oraz przyprawę do piernika – to wszystko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, przestudzić.