Piernik kresowy

tyna
Piernik kresowy

0

0 / 0

Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika. Przepis na dwie foremki keksowe.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżecz. soda oczyszczona

0.75 kostka masło

1 szkl. bakalie

5 szt. jaja kurze całe

2 szt. przyprawa do piernika

75 dag. mąka pszenna tortowa

35 dag. miód

20 dag. cukier

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, wlać przestudzoną masę, sodę (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody), pianę ubitą z 5 białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko wymieszać.

2

Formy natłuścić i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

3

Upieczony piernik ostudzić, owinąć folią spożywczą i tak zostawić na co najmniej 4 dni, może być do 2 tygodni.

4

Łyżkę cukru zrumienić na patelni, na niezbyt ciemny karmel i rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać miód, masło oraz przyprawę do piernika – to wszystko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, przestudzić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

648

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

115

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły