0

Składniki

1 Łyżeczka
soda oczyszczona
0.75 Kostki
masło
1 Szklanka
Bakalie
5 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
przyprawa do piernika
75 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
35 Dekagramów
miód
20 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. D o miski wsypać mąkę, dodać żółtka, wlać przestudzoną masę, sodę (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody), pianę ubitą z 5 białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko wymieszać.
  2. Formy natłuścić i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
  3. Upieczony piernik ostudzić, owinąć folią spożywczą i tak zostawić na co najmniej 4 dni, może być do 2 tygodni.
  4. Łyżkę cukru zrumienić na patelni, na niezbyt ciemny karmel i rozprowadzić kilkoma łyżkami wody. Dodać miód, masło oraz przyprawę do piernika – to wszystko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, przestudzić.

Opis

Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze długo po świętach w domu czuć zapach tego wspaniałego piernika… Podaję przepis na dwie foremki keksowe.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!