Piernik bez miodu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Piernik bez miodu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977479353.jpeg&w=3840&q=75)
Krok po kroku
0
0 / 0
Krok po kroku
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
13 porcji
Składniki
3 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 kostka margaryna zwykła
1 szkl. mleko
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
2 szt. jajko
1 szt. przyprawa do piernika
1 szt. czekolada
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
1
Jajka, margarynę i cukier utrzeć do białości.
2
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, sodą.
3
Do utartej margaryny po trochu dodawać sypkie składniki, mleko i dżem, dobrze wymieszać.
4
Ciasto wylać do natłuszczonej blachy i piec 45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto polać gotową polewą czekoladową.