Piernik

eluchap
Piernik

1

0 / 0

Piernik z bakaliami dobry nie tylko na święta

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

400 g mąka pszenna tortowa lubella

120 g margaryna zwykła

250 g cukier

1 szkl. mleko

1 szt. bakalie

1 szt. przyprawa do piernika

2 szt. jajko

1 szt. polewa czekoladowa

1 łyżka soda oczyszczona

2 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Margarynę roztopić i ostudzić.

2

Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą , kakao , wsypać przyprawy do piernika.

3

Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać.

5

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej.

6

Upiec ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut

7

Zimne ciasto polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

323

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły