Piernik
eluchap
Piernik z bakaliami dobry nie tylko na święta
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Piernik z bakaliami dobry nie tylko na święta
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
400 g mąka pszenna tortowa lubella
120 g margaryna zwykła
250 g cukier
1 szkl. mleko
1 szt. bakalie
1 szt. przyprawa do piernika
2 szt. jajko
1 szt. polewa czekoladowa
1 łyżka soda oczyszczona
2 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą , kakao , wsypać przyprawy do piernika.
Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej.
Upiec ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut
Zimne ciasto polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.