Pierniczkowe choinki
Fulda2
Choinki z pierniczków będą znakomitą, jadalną ozdobą świąteczne stołu. Szybkie do zrobienia pierniczki, przy których dobra zabawa jest gwarantowana.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
149
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Choinki z pierniczków będą znakomitą, jadalną ozdobą świąteczne stołu. Szybkie do zrobienia pierniczki, przy których dobra zabawa jest gwarantowana.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
50 g masło
3 szkl. mąka pszenna lubella
200 g cukier biały
2 szt. jaja l
200 g miód płynny
1 łyżecz. proszek do pieczenia (ciasto)
40 g przyprawa do piernika
1 szkl. cukier puder
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
W garnuszku rozpuszczamy miód i przyprawę do pierników. Dodajemy masło i cukier i mieszamy aż powstanie gładka masa. Do osobnej miseczki wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli wlewamy ostudzoną masę miodową. Dodajemy jajka i ucieramy aż wszystko razem się połączy. Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy trzy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy około 10 minut. Studzimy.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką i gęstą masę. Składamy choinki. Najpierw duża gwiazdka, smarujemy lukrem, średnia gwiazdka, smarujemy lukrem i mała gwiazdka. Boki smarujemy lukrem i dekorujemy ozdobnymi kuleczkami. Na koniec wszystko delikatnie polewamy lukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
149
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.