Pierniczki zaparzane

m7
Pierniczki zaparzane

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne pierniki tradycyjne.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

250 g miód pszczeli

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. woda

1 szt. margaryna zwykła

1 szt. przyprawa korzenna

5 szt. jajko

1 łyżka soda oczyszczona

2 dag. amoniak

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą.

Wodę miód i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak.

Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gry przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając.

Wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg. na dolnej półce w lodówce.

Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełozyć marmoladą i polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

980

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

158

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły