Pierniczki zaparzane

m7
Pierniczki zaparzane

0

0 / 0

Pyszne pierniki tradycyjne.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

250 g miód pszczeli

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. woda

1 szt. margaryna zwykła

1 szt. przyprawa korzenna

5 szt. jajko

1 łyżka soda oczyszczona

2 dek. amoniak

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą.

2

Wodę miód i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak.

3

Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gry przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając.

4

Wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg. na dolnej półce w lodówce.

5

Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełozyć marmoladą i polać polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły