Pierniczki zaparzane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniczki zaparzane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7737-1702058023872.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne pierniki tradycyjne.
0
0 / 0
Pyszne pierniki tradycyjne.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
250 g miód pszczeli
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. woda
1 szt. margaryna zwykła
1 szt. przyprawa korzenna
5 szt. jajko
1 łyżka soda oczyszczona
2 dag. amoniak
Przygotowanie
1
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą.
2
Wodę miód i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak.
3
Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gry przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając.
4
Wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg. na dolnej półce w lodówce.
5
Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełozyć marmoladą i polać polewą czekoladową.