Pierniczki zaparzane
m7
Pyszne pierniki tradycyjne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
980
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
158
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne pierniki tradycyjne.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
250 g miód pszczeli
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. woda
1 szt. margaryna zwykła
1 szt. przyprawa korzenna
5 szt. jajko
1 łyżka soda oczyszczona
2 dag. amoniak
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą.
Wodę miód i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak.
Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gry przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając.
Wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg. na dolnej półce w lodówce.
Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełozyć marmoladą i polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
980
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
158
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.