Pierniczki z powidłami

maspexdigital
Pierniczki z powidłami

0

0 / 0

Aromatyczne pierniczki jeszcze nigdy nie były takie pyszne! Nasz przepis na pierniczki z powidłami sprawi, że odkryjesz je na nowo. Przygotuj ulubione ciasteczka ze słodkim wypełnieniem. Do wykonania przepisu potrzebujesz kakao, powidła, mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, miód, masło i cukier puder.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. powidła śliwowe łowicz

450 g mąka puszysta tortowa lubella

2 łyżka przyprawa do piernika

1 łyżecz. proszek do pieczenia

200 miód

1 szt. jaja l

100 g masło

1 łyżka kakao decomorreno

50 g cukier puder

Przygotowanie


1

Miód oraz masło podgrzej na kuchence, aż się połączą. Odstaw do wystygnięcia. Mąkę oraz pozostałe suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj jajko oraz miód z masłem.

2

Ciasto wyrabiaj ręcznie. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Wytnij z ciasta szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka.

3

Nałóż łyżeczką porcję powideł. Przykryj drugim kawałkiem ciast, dociskając brzegi. Jeśli chcesz możesz wyciąć foremką w innym kształcie ciasteczko.

4

Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 st.

5

Po upieczeniu przechowuj pierniczki w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciastka po upieczeniu są kruche, a z czasem miękną.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

968

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

171

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły