Pierniczki z marcepanem

Kakao DecoMorreno
Pierniczki z marcepanem

0

0 / 0

Pierniczki z marcepanem to doskonały wybór na świąteczny stół. Aromatyczne, miękkie, z nutą korzennych przypraw i delikatnym, słodkim nadzieniem z marcepanu, zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealnie pasują do kubka gorącego kakao, herbaty czy kawy. To także świetny pomysł na prezent na Święta Bożego Narodzenia dla bliskich – wystarczy zapakować je w ozdobne pudełko.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżka kakao decomorreno

100 g mąka pszenna lubella

150 g masa marcepanowa

100 g masło

100 g cukier puder

2 szt. jaja

2 łyżka miód

1 łyżecz. przyprawa do piernika

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 opak. dekoracje

Przygotowanie


1

Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu studzimy.

2

W dużej misce przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao Decomoreno.

3

Do suchych składników dodajemy ostudzone masło i jajka.

4

Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

5

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

6

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm grubości i wycinamy pierniczki za pomocą foremek.

7

Z masy marcepanowej formujemy małe kuleczki i umieszczamy na środku pierniczków. Na masę nakładamy drugą część pierniczka i dokładnie zlepiamy brzegi.

8

Pierniczki wkładamy na blaszce do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy przez około 10 minut.

9

Po ostudzeniu pierniczki ozdabiamy według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły