Pierniczki z marcepanem
Kakao DecoMorreno
Pierniczki z marcepanem to doskonały wybór na świąteczny stół. Aromatyczne, miękkie, z nutą korzennych przypraw i delikatnym, słodkim nadzieniem z marcepanu, zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealnie pasują do kubka gorącego kakao, herbaty czy kawy. To także świetny pomysł na prezent na Święta Bożego Narodzenia dla bliskich – wystarczy zapakować je w ozdobne pudełko.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierniczki z marcepanem to doskonały wybór na świąteczny stół. Aromatyczne, miękkie, z nutą korzennych przypraw i delikatnym, słodkim nadzieniem z marcepanu, zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealnie pasują do kubka gorącego kakao, herbaty czy kawy. To także świetny pomysł na prezent na Święta Bożego Narodzenia dla bliskich – wystarczy zapakować je w ozdobne pudełko.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżka kakao decomorreno
100 g mąka pszenna lubella
150 g masa marcepanowa
100 g masło
100 g cukier puder
2 szt. jaja
2 łyżka miód
1 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 opak. dekoracje
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem i cukrem pudrem. Po rozpuszczeniu studzimy.
W dużej misce przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao Decomoreno.
Do suchych składników dodajemy ostudzone masło i jajka.
Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm grubości i wycinamy pierniczki za pomocą foremek.
Z masy marcepanowej formujemy małe kuleczki i umieszczamy na środku pierniczków. Na masę nakładamy drugą część pierniczka i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pierniczki wkładamy na blaszce do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy przez około 10 minut.
Po ostudzeniu pierniczki ozdabiamy według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.