PIERNICZKI Z CZEKO-ŚLIWKOWYM NADZIENIEM

decomorreno
PIERNICZKI Z CZEKO-ŚLIWKOWYM NADZIENIEM

0

5 / 2

Może pamiętasz… ten słodki smak czekoladowych pierniczków, gdy mama piekła je na święta. Użyj powideł śliwkowych z Łowicza jeśli chcesz, by pierniki smakowały jeszcze lepiej.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

450 g mąka pszenna

10 g kakao decomorreno

2 łyżka przyprawa korzenna

1 łyżeczka proszek do pieczenia

100 g masło

200 miód

1 szt. jajko kurze

50 g cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

100 g czekolada deserowa

1 łyżka olej roślinny

40 g czekolada biała

Przygotowanie


1

Miód oraz masło podgrzej na kuchence, aż się rozpuszczą i wymieszaj, aby dobrze je połączyć.

2

Odstaw do wystygnięcia.

3

Mąkę oraz pozostałe suche składniki wymieszaj w misce.

4

Dodaj jajko oraz miód z masłem.

5

Zagnieć ciasto na gładką masę, może lekko się lepić.

6

Podziel na dwie części, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut.

7

Następnie rozwałkuj na cienkie placki i wytnij z ciasta szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka.

8

Nałóż łyżeczką porcję powideł.

9

Przykryj drugim kawałkiem ciast, dociskając brzegi. Jeśli chcesz możesz wyciąć foremką w innym kształcie ciasteczko.

10

Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

11

Po wystudzeniu możesz udekorować je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z olejem.

12

Na koniec rozpuść białą czekoladę i wykonaj wzory na ciemnej czekoladzie.

13

Po upieczeniu przechowuj pierniczki w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym naczyniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły