Pierniczki wigilijne w czekoladzie
angel082
Święta to wspaniały czas. Pełen miłości, dobroci i pysznego jedzenia! Wszyscy czekoladowi maniacy nie wyobrażają sobie ich również bez słodyczy, ciast i ciasteczek. Dla mnie najsłodszą, wprowadzająca w ten niezwykły czas magią są robione w domowym zaciszu pyszne pierniczki!
0
0 / 0
Święta to wspaniały czas. Pełen miłości, dobroci i pysznego jedzenia! Wszyscy czekoladowi maniacy nie wyobrażają sobie ich również bez słodyczy, ciast i ciasteczek. Dla mnie najsłodszą, wprowadzająca w ten niezwykły czas magią są robione w domowym zaciszu pyszne pierniczki!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.33 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szt. przyprawa korzenna
2 łyżka miód płynny
0.75 szkl. cukier
2 łyżeczka kakao decomorreno
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżka masło
1 szt. jajko
1 szt. czekolada
1 łyżeczka olej
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Wlać na nią gorący miód (zawsze podgrzewam go w kuchence mikrofalowej) i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając dodawaj kolejno cukier, sodę, przyprawy i kakao. Gdy masa ostygnie dodaj jajko i masło.
Dolewając stopniowo ciepłe mleko zagniataj ręką, aż ciasto nabierze średnio twardą i gęstą konsystencję. Jeśli zostanie Ci mleka nie martw się. Możesz je wypić!
Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Następnie rozwałkuj sobie małe części ciasta na wysokość maksymalnie 1 cm i powycinaj pożądane wzory. Piecz przez 10-15 minut w 180°C, aż nabiorą złocistej barwy.
W trakcie kiedy pierniczki będą stygły możemy roztopić sobie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z dodatkiem oleju. Gdy pierniczki będą już zimne możemy zamaczać je w czekoladzie i czekać aż stęzeją. Smacznego! Ps. Im dłużej będziemy wyrabiać masę, tym da nam ona lepsze efekty smakowe!