Pierniczki wigilijne w czekoladzie

angel082
Pierniczki wigilijne w czekoladzie

0

0 / 0

Święta to wspaniały czas. Pełen miłości, dobroci i pysznego jedzenia! Wszyscy czekoladowi maniacy nie wyobrażają sobie ich również bez słodyczy, ciast i ciasteczek. Dla mnie najsłodszą, wprowadzająca w ten niezwykły czas magią są robione w domowym zaciszu pyszne pierniczki!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.33 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 szt. przyprawa korzenna

2 łyżka miód płynny

0.75 szkl. cukier

2 łyżeczka kakao decomorreno

1.50 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżka masło

1 szt. jajko

1 szt. czekolada

1 łyżeczka olej

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę. Wlać na nią gorący miód (zawsze podgrzewam go w kuchence mikrofalowej) i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając dodawaj kolejno cukier, sodę, przyprawy i kakao. Gdy masa ostygnie dodaj jajko i masło.

2

Dolewając stopniowo ciepłe mleko zagniataj ręką, aż ciasto nabierze średnio twardą i gęstą konsystencję. Jeśli zostanie Ci mleka nie martw się. Możesz je wypić!

3

Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Następnie rozwałkuj sobie małe części ciasta na wysokość maksymalnie 1 cm i powycinaj pożądane wzory. Piecz przez 10-15 minut w 180°C, aż nabiorą złocistej barwy.

4

W trakcie kiedy pierniczki będą stygły możemy roztopić sobie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z dodatkiem oleju. Gdy pierniczki będą już zimne możemy zamaczać je w czekoladzie i czekać aż stęzeją. Smacznego! Ps. Im dłużej będziemy wyrabiać masę, tym da nam ona lepsze efekty smakowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły