Pierniczki wigilijne

m7
Pierniczki wigilijne

0

0 / 0

Pierniki trzeba zacząć robić 2 tygodnie przed świętami.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 kg miód

1.25 kg mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżecz. soda oczyszczona

1.50 kostka masło

2 szkl. cukier

4 szt. jajko

4 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka przyprawa do piernika

2 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika rozpuścić i wymieszać.

2

Ostudzić i dodawać stopniowo resztę składników. Mąki tyle - żeby dało się zagnieść i nie kleiło się do rąk.

3

Zagnieść.

4

Odstawić na 7 dni do lodówki.

5

Po tygodniu rozwałkować i wykrajać pierniki.

6

Piec ok. 8-10 minut w 200 stopniach.

7

Po 7 dniach (jak zmiękną) polukrować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

10513

kcal

Białka

166

gram

Węglowodany

1809

gram

Tłuszcze

293

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły