Pierniczki wigilijne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pierniczki wigilijne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973270846.jpeg&w=3840&q=75)
Pierniki trzeba zacząć robić 2 tygodnie przed świętami.
0
0 / 0
Pierniki trzeba zacząć robić 2 tygodnie przed świętami.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg miód
1.25 kg mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. soda oczyszczona
1.50 kostka masło
2 szkl. cukier
4 szt. jajko
4 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka przyprawa do piernika
2 łyżka śmietana
Przygotowanie
1
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika rozpuścić i wymieszać.
2
Ostudzić i dodawać stopniowo resztę składników. Mąki tyle - żeby dało się zagnieść i nie kleiło się do rąk.
3
Zagnieść.
4
Odstawić na 7 dni do lodówki.
5
Po tygodniu rozwałkować i wykrajać pierniki.
6
Piec ok. 8-10 minut w 200 stopniach.
7
Po 7 dniach (jak zmiękną) polukrować.