Pierniczki wigilijne

m7

Pierniki trzeba zacząć robić 2 tygodnie przed świętami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
10513
kcal
Białka
166
gram
Węglowodany
1809
gram
Tłuszcze
293
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierniki trzeba zacząć robić 2 tygodnie przed świętami.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 kg miód
1.25 kg mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. soda oczyszczona
1.50 kostka masło
2 szkl. cukier
4 szt. jajko
4 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka przyprawa do piernika
2 łyżka śmietana
Przygotowanie
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika rozpuścić i wymieszać.
Ostudzić i dodawać stopniowo resztę składników. Mąki tyle - żeby dało się zagnieść i nie kleiło się do rąk.
Zagnieść.
Odstawić na 7 dni do lodówki.
Po tygodniu rozwałkować i wykrajać pierniki.
Piec ok. 8-10 minut w 200 stopniach.
Po 7 dniach (jak zmiękną) polukrować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
10513
kcal
Białka
166
gram
Węglowodany
1809
gram
Tłuszcze
293
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.